Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újabb támadás a forint ellen

2003.12.01. 23:39
Hiába emelt kamatot pénteken a jegybank - az akkori 267 forintos euróárfolyam után hétfő este tőzsdezárás után az euró 272 forintra ugrott. Az MNB vagy tovább emeli a kamatszintet, vagy eltolja a forint árfolyamsávját.
A hivatalos kereskedés után, hétfőn délután londoni és New York-i befektetők euróvásárlásának hatására a forint 3,63 százalékig, a pénteki kamatemelést megelőzőnél is alacsonyabb szintre gyengült - értesült az MTI. Az eurót hétfőn 19 óra körül 271-272 forinton jegyezték. Fél négy körül az árfolyam még 263,20/50 volt, gyakorlatilag megegyezett a péntek késő délutánival.

A bankok többsége Budapesten már zárva volt 17 óra után, így illikvid volt a piac, kevés volt a forintvásárló, aki egyensúlyba hozhatta volna a piacot - jegyezték meg a kereskedők. A dealerek szerint kedden folytatódik a forint vesszőfutása, mivel úgy tűnik, a spekulánsok újra akcióba léptek.

Reggel tovább gyengül a forint

Kedden a kora reggeli órákban a budapesti bankközi piacon 273,25 forinton vásároltak eurót londoni és európai befektetők, nyolc óra körül 271,75/217,90 forinton jegyezték az eurót. A forgalom nem jelentős a dealerek szerint.

A piacon nem tudnak arról, hogy összehívták volna a Monetáris Tanácsot. A dealerek szerint lehetséges egy jegybanki intervenció 274-275 forint/eurós árfolyamnál. Nem tarják kizártnak a kamatfolyosó kiszélesítését sem, kamatemelésre viszont nem számítanak, mivel a pénteki is hatástalannak bizonyult.

Ellentétes irányú támadás

A Monetáris Tanács a pénteki három százalékpontos emelés után hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50 százalékos szintjét. Az elemzők többsége a pénteki döntést elhibázottnak vélte. Egyesek szerint a januári eseményekkel ellentétes irányú spekulációs támadás érte a forintot, amelybe a piaci szereplők többsége akarva-akaratlanul belesodródott. Több elemző már akkor attól tartott, a lépés újabb spekulációt és további forinteladást is elindíthat.

Már akkor többen arra számítottak, hogy az MNB további kamatemelésre kényszerül vagy kénytelen lesz elmozdítani a forint árfolyamsávját. Ehhez az eszközhöz legutóbb júniusban nyúlt a kormány kérésére az MNB: akkor a forintgyengülés hatására (258 forint körüli árfolyamnál) az ingadozási sáv közepét 282,36 forintra emelte az eddigi 276,1 forintról. A bejelentésre 263 forintra ugrott a közös valuta árfolyama. A lépéssel kapcsolatban Járai Zsigmond MNB-elnök később elismerte, hogy "az rosszul időzített és gyengén kommunikált volt, és a piac a vártnál erőteljesebben reagált".

Közel a fordulópont

Késő délután azt követően kezdett el esni a hazai fizetőeszköz, hogy egy londoni piaci szereplő úgy értesült: László Csaba pénzügyminiszter szerint az inflációs célok nem annyira fontosak s a jelenlegi forintgyengülés nem jelent problémát - tájékoztatta a Napi Online-t az ING Bank elemzője.

Barcza György szerint a tárca nem erősítette meg a fenti információt. (Emlékezetes, hogy a múlt héten is egy londoni szereplő magyar piaczárás utáni akciói - akkor pár milliós tételű euróvételei - rántották le a forintot.) A szakember úgy véli, egyre közelebb kerülünk a fordulóponthoz, a ma napvilágra kerülő államháztartási hiány adata kedvezőtlennek ígérkezik, a várakozások szerint a PM 1 100 milliárd forint, azaz a GDP 6 százalékára rúgó, január-novemberi deficitről számol majd be.