Valér
2 °C
8 °C

Vonzóbb lehet a forinthitel

2004.05.13. 08:06
Az irányadó kamat mérséklődése nyomán várhatóan csökkentik támogatott lakáshiteleik kamatait a bankok: ezzel csökkenhet a deviza alapú konstrukciók árelőnye. Túlzott optimizmus ennek ellenére nem indokolt, hiszen a forint árfolyama még tartogathat meglepetéseket.
A közelmúlt jegybanki kamatcsökkentéseire - kevés kivétellel - a támogatott lakáshitelek kondícióinál nem reagáltak a bankok, de a jövőben ezen a területen is léphetnek a hitelintézetek - vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó banki szakemberek. A kamatszint mérséklődése ismét vonzóvá teheti a forint alapú, támogatott lakáshiteleket, hiszen szűkül a devizahitelekhez képest fennálló árkülönbözet, és az utóbbiaknál fennálló árfolyamkockázat is jobban megfontolandóvá válik.

A túlzott optimizmus ennek ellenére nem indokolt, hiszen a forint árfolyamát érzékenyen érintheti bármilyen, a régióból érkező kedvezőtlen hír, ami a további kamatcsökkentések ütemére is hatással lehet. A bankok egy része ezen túl - vélik a szakértők - már elég alaposan "ráhangolódott" a deviza alapú kölcsönök kihelyezésére, és inkább azok választására igyekszik rábírni ügyfeleit.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a kamatok közötti különbség várható csökkenése ellenére a deviza alapú konstrukciók vonzereje nem tűnik el teljesen: egyrészt a használt lakásoknál meghatározott, ötmillió forintos hitelplafon a drágább, jellemzően budapesti lakásoknál komoly korlátozó erő lehet, másrészt néhány millió forintos hitel felvétele érdekében nem mindenki használja ki szívesen az állami támogatást.

Ezzel együtt azok az ügyfelek, akiknek kisebb összegű kölcsönre van szükségük, vélhetően ismét az állami támogatásos, forint alapú hitelkonstrukciók mellett döntenek.