Emőke
-4 °C
9 °C

Az MFB vizsgálatot kér a Hungexpo-ügyben

2003.04.09. 10:59
A Magyar Hírlap 19 olyan tavalyi rendezvényről tud, ahol az állami kézben lévő Hungexpo Rt. meglehetősen alacsony áron adta ki területét a magánkézben lévő Expotrade-nek. A privát cég ennél jóval több pénzért adta tovább a területeket a valódi bérlőnek.
Tavaly a Hungexpo egyik pavilonjában működő Big Brother valóságshow után a megrendelő produkciós iroda havi egymillió forintot fizetett és havi egymillió forint értékű reklámlehetőséget biztosított. A az Expotrade Kft.-n keresztül bonyolított üzlet révén - egyes szakértők szerint - a Hungexpo Rt. mindössze 150 ezer forint bevételhez jutott - írja a Magyar Hírlap . A Taizé közösség 2001. december 17-étől 2002. január 4-éig tartó ökumenikus találkozójára az Expotrade majd 83 millió forintért adta ki a területet. Ebből viszont a Hungexpónak tízmilliós nagyságrendű kára származott, amellett, hogy a költségek megtérítése után szinte egy fillér bevételt sem könyvelhetett el.

Nyolcmillió takarításra

A vallási találkozó után a Hungexpo Rt. mintegy 8,3 millió forintot fizetett ki takarításra. Az Axon csoporthoz kötődő Általános Fenntartó, Karbantartó és Működtető Kft. 2,7 millió forintot kapott a fiatalok rendezvénye alatt keletkezett hibák javításáért, a csatornahálózat dugulásának elhárítása is több mint egymillióba került.

Mint kedden a Magyar Hírlap beszámolt róla, a Hungexpo Rt.-nél a Fidesz-kormány idején több esetben is az állami cégnek kedvezőtlen szerződéseket kötöttek, és az sem kizárt, hogy a trend az új vezetés alatt folytatódott. Barabás János, a Hungexpo Rt. új vezérigazgatója ezt cáfolta.

Erős vizsgálatot kér

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója a lap cikke nyomán felkérte a Hungexpo igazgatóságának elnökét, hogy vizsgálja ki a részvénytársaság cégügyeit. Erős János az MH-hoz írt levelében arra is emlékeztet, hogy az MFB leányvállalatainál vizsgálatot folytatott a Kehi, ám erre az ügyre vonatkozóan nem tett semmiféle, a tulajdonost lépésre késztető megállapítást.

Az elnök Medgyessy tanácsadójának férje

Tunyogi László, a Hungexpo Rt. igazgatótanácsának elnöke Medgyessy Péter kormányfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadójának, Tunyoginé Akóts Klárának a férje. Tunyogi 2002. július 6-án került vezető tisztségbe a Hungexpónál. A Millenáris Kht. új vezetése múlt nyáron az ő 80 százalékos tulajdonában lévő társaságot, az Econ-Trust Kft.-t bízta meg a közbeszerzések kiírásával és lebonyolításával. A cégben Akóts Klára tavaly május végén mondott le tulajdonáról, tulajdonrészét egy családtag vette át.