Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz több libamáj a Hungerittõl

2008.09.02. 16:35
A baromfifeldolgozó Hungerit Zrt. leállította a hízottáru feldolgozását szeptember 1-jével a Négy Mancs állatvédõ alapítvány nyomására; ezzel az év végéig csaknem kétszáz dolgozótól kell megválnia a szentesi cégnek – mondta el Magyar József vezérigazgató.

A leépítést ötvenfõs csoportokban hajtják végre, amit a munkaügyi központnak már jeleztek, de az év végéig egészen biztos, hogy el kell bocsátaniuk a kétszáz embert. A vállalatnál 25-30 ezer hízott állatot dolgoztak fel hetente, kacsa mellett elsõsorban libát. Most viszont ennyivel kevesebbet fognak feldolgozni, így a leépítés elkerülhetetlen.

A Négy Mancs Alapítvány azért indított kampányt a szentesi cég ellen, hogy hagyjon fel a hízottliba- és -kacsa-comb, illetve -mell, valamint a libamáj elõállításával. Emellett feketelistára tette a Hungeritet, hogy a nemzetközi áruházláncok ne rendeljenek tõlük kényszertömött jószágokból elõállított élelmiszereket. Az állatvédõ szervezet képviselõivel még az agrártárcánál folytatott egyeztetés sem hozott eredményt, a gyártást le kellett állítani.

A cég sajátos helyzetben van, hisz az említett termékeken túl csirke, pecsenyekacsa illetve -liba feldolgozásával és készételek gyártásával is foglalkoznak. "Ha nem akartuk, hogy azok is a bojkottált termékek közé kerüljenek, és a cég összes, csaknem 2000 dolgozóját el kelljen bocsátani, kénytelenek voltunk, a hízottáru- feldolgozást befejezni" – mondta el Magyar József. Ezzel a lépéssel 2,5-3 milliárd forint árbevételkiesést könyvelhet el a vállalat az idén. Tavaly a cég csaknem 34 milliárdos forgalommal zárt, és 2008-ban is ennyit terveztek.

Annak, hogy a konkurenciát miért nem sújtja a rendelkezés, Magyar József szerint az lehet az oka, hogy õk csak a hízottáru- feldolgozással foglalkoznak, és annak most is nagy a kereslete az európai piacon. Európában egyébként hízottáruval foglalkoznak Spanyolországban, Franciaországban, Romániában, Bulgáriában, de ott elsõsorban kacsát tömnek. A hízottliba-tenyésztés, és -feldolgozás 80 százaléka Magyarországon történik, ennek 40 százalékát Szentes biztosította.

A cégvezetõ szerint a külföldi partnerek nehezen, de tudomásul vették a döntést, miután szerettek a magyar féllel dolgozni, hisz a legnagyobb volument kínálta, megbízható mennyiségben. A Hungerit most a hízottáru helyett megpróbál pecsenyekacsát, illetve -libát szállítani, de a libamájat nem tudják pótolni. Az osztrák Négy Mancs Alapítvány korábban azt ígérte a cégnek, hogy amennyiben befejezi a hízottáru-feldolgozást, azonnal leveszik a feketelistáról. Ez kedden délutánig még nem történt meg, az állatvédõk honlapján levõ listán, még ott látható a Hungerit Zrt. is.