Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz több libamáj a Hungerittõl

2008.09.02. 16:35
A baromfifeldolgozó Hungerit Zrt. leállította a hízottáru feldolgozását szeptember 1-jével a Négy Mancs állatvédõ alapítvány nyomására; ezzel az év végéig csaknem kétszáz dolgozótól kell megválnia a szentesi cégnek – mondta el Magyar József vezérigazgató.

A leépítést ötvenfõs csoportokban hajtják végre, amit a munkaügyi központnak már jeleztek, de az év végéig egészen biztos, hogy el kell bocsátaniuk a kétszáz embert. A vállalatnál 25-30 ezer hízott állatot dolgoztak fel hetente, kacsa mellett elsõsorban libát. Most viszont ennyivel kevesebbet fognak feldolgozni, így a leépítés elkerülhetetlen.

A Négy Mancs Alapítvány azért indított kampányt a szentesi cég ellen, hogy hagyjon fel a hízottliba- és -kacsa-comb, illetve -mell, valamint a libamáj elõállításával. Emellett feketelistára tette a Hungeritet, hogy a nemzetközi áruházláncok ne rendeljenek tõlük kényszertömött jószágokból elõállított élelmiszereket. Az állatvédõ szervezet képviselõivel még az agrártárcánál folytatott egyeztetés sem hozott eredményt, a gyártást le kellett állítani.

A cég sajátos helyzetben van, hisz az említett termékeken túl csirke, pecsenyekacsa illetve -liba feldolgozásával és készételek gyártásával is foglalkoznak. "Ha nem akartuk, hogy azok is a bojkottált termékek közé kerüljenek, és a cég összes, csaknem 2000 dolgozóját el kelljen bocsátani, kénytelenek voltunk, a hízottáru- feldolgozást befejezni" – mondta el Magyar József. Ezzel a lépéssel 2,5-3 milliárd forint árbevételkiesést könyvelhet el a vállalat az idén. Tavaly a cég csaknem 34 milliárdos forgalommal zárt, és 2008-ban is ennyit terveztek.

Annak, hogy a konkurenciát miért nem sújtja a rendelkezés, Magyar József szerint az lehet az oka, hogy õk csak a hízottáru- feldolgozással foglalkoznak, és annak most is nagy a kereslete az európai piacon. Európában egyébként hízottáruval foglalkoznak Spanyolországban, Franciaországban, Romániában, Bulgáriában, de ott elsõsorban kacsát tömnek. A hízottliba-tenyésztés, és -feldolgozás 80 százaléka Magyarországon történik, ennek 40 százalékát Szentes biztosította.

A cégvezetõ szerint a külföldi partnerek nehezen, de tudomásul vették a döntést, miután szerettek a magyar féllel dolgozni, hisz a legnagyobb volument kínálta, megbízható mennyiségben. A Hungerit most a hízottáru helyett megpróbál pecsenyekacsát, illetve -libát szállítani, de a libamájat nem tudják pótolni. Az osztrák Négy Mancs Alapítvány korábban azt ígérte a cégnek, hogy amennyiben befejezi a hízottáru-feldolgozást, azonnal leveszik a feketelistáról. Ez kedden délutánig még nem történt meg, az állatvédõk honlapján levõ listán, még ott látható a Hungerit Zrt. is.