Benedek
-5 °C
5 °C

Az üzletek kétharmadában szabálytalanul árulják a húst

2004.01.12. 13:07
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a 2003 esztendőben egész évben folyamatosan végezte a hús és húskészítmények vizsgálatát. Összesen 2894 kereskedelmi egység ellenőrzésére került sor, amelyből 1907 esetben (66 százalék) valamilyen szabálytalanságot állapítottak meg a felügyelők.
A megyei vizsgálatoknál a legtöbb szabálytalanság Bács-Kiskun (92 százalék), Pest (91,4 százalék), Fejér (89 százalék) és Baranya (85,8 százalék) megyékben volt. Lényegesen kedvezőbb volt a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok (42,7 százalék) megyében és a fővárosban (43,7 százalék) - derül ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vizsgálataiból.

Többmilliós bírságok

A területi felügyelők 2349 esetben szabtak ki határozati úton szabálysértési bírságot. A további értékesítést 595 esetben 9,4 millió forint értékű árunál tiltották meg. További 11,4 millió forint értékű húskészítmény esetében feltételhez kötötték az árusítást.

A vizsgálat során 958 alkalommal szabtak ki minőségvédelmi bírságot, amelynek összege 67,4 millió forint, és 555 esetben fogyasztóvédelmi bírságot, 93,3 millió forint értékben.

Kétes eredet, lejárt termékek

Az áruk eredete, annak helyszínen történő igazolása, tehát az áru nyomon követehetősége élelmiszerbiztonsági szempontból az egyik legfontosabb alapkövetelmény. Az áruk eredetét összesen 218 üzletben nem tudták a kereskedők a helyszínen igazolni.

A vizsgálati jegyzőkönyvekből, valamint a vállalkozók és az alkalmazottak nyilatkozataiból még mindig az tűnik ki, hogy áruátvételkor elsősorban a mennyiséget ellenőrzik, az áru minőségét csak ritkán. Az áruátvételt összesen 118 kereskedelmi egységben, a vizsgált üzletek 4,1 százalékában kifogásolták.

A jogszabályi előírásnak megfelelően a hús és húskészítményeket szakosítottan, a gyártó által előírt körülményekre figyelemmel kell tárolni. Visszatérő probléma a nagy és kiskereskedelmi egységekben egyaránt, hogy az egységek nem a gyártó által előírt körülményeknek megfelelően, nem a megfelelő hőmérsékleten végzik az áruk tárolását.

"Tévednek" a vevő kárára

Évek óta visszatérő probléma, hogy a kereskedelmi egységek árumentési céllal lefagyasztják, vagy feldolgozzák az időben el nem adott húsokat. Gyakorlattá vált továbbá, hogy a lefagyasztott húsokat felengedtetés után "frissként" vagy "előhűtöttként" árusítják.

Még mindig gyakorlat, hogy a lejárt termékeket a fogyaszthatósági időn túl is tovább értékesítik a kereskedelmi egységek. Előfordult az is, hogy akció keretében próbáltak "megszabadulni" az időben el nem adott termékektől.

Próbavásárlást a fogyasztóvédők összesen 2295 alkalommal végeztek. A vevők kárára a kereskedők 513 esetben tévedtek, 29962 forint értékben. Harmincnégy esetben, összesen 3085 forint értékben fordult elő az, hogy a kereskedők a vevők javára tévedtek. A próbavásárlások eredményeként megállapíthatjuk, hogy a kereskedők minden ötödik vásárlót károsítottak meg, átlagosan 58 forinttal.