Viola
-6 °C
-2 °C

Százmilliárdos a fekete húspiac

2007.05.14. 15:03
Az agrártárcától és a kormánytól vár intézkedést a Magyar Húsiparosok Szövetsége, azt állítják, a feketegazdaság aránya a magyar húspiacon 30 százalékos: a az állam is milliárdokat bukik amiatt, hogy az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések ritkák és a feladatot több szervezet széttagoltan végzi.

Kritikusnak minősítette a magyar húsfeldolgozók helyzetét Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára hétfőn. A szakember a szervezet sajtótájékoztatóján elmondta: míg a magyar gazdaságban átlagosan 15-20 százalékra teszik a szakértők a feketegazdaság arányát, addig a húsiparban ez az arány az utóbbi hónapokban már meghaladta a 30 százalékot. Berczik Attila szerint mintegy 100 milliárd forintos kárt okoz ez a sertéságazat szereplőinek. A magyar húsipar éves árbevétele mintegy 350 milliárd forint körül alakul.

A jelenlegi helyzet megváltoztatása, azaz a feketegazdaság arányának lényeges csökkentése sürgős intézkedéseket követel a Hússzövetség ügyvezető titkára szerint. Ezért Berczik Attila a szövetség képviseletében hétfőn reggel találkozott Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel és kérte a miniszter személyes segítségét. Berczik Attila elmondta az agrártárca irányítója megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz és a kormányülés elé viszi a húsfeldolgozók gondjait, amelyek a Hússzövetség szerint már csak kormányzati szinten orvosolhatóak. Amennyiben a kormány nem tud e területen hathatós intézkedéseket tenni, úgy a szakember szerint uniós segítséget kell kérni az ügyben.

Adó nélkül jön az import

Ez utóbbi annál is fontosabb lehet, mert Berczik Attila szerint igen sok árú érkezik élősertés, tőkehús, illetve húskészítmény formájában Magyarországra az unió többi államából. Ezen áruk után azonban gyakran nem fizetnek adót. Az adókikerülés pedig az ügyvezető titkár szerint a magyar államnak minimálisan éves szinten 20 milliárd forintos adóbevétel kiesést jelenthet. Emellett Berczik Attila megemlítette azt is, hogy a feketegazdaságot éltetik azok a kistermelők is, akiktől gyakran ellenőrizetlen áru kerül a piacra mindenféle adó megfizetése nélkül.

Túl magas az áfa

A Hússzövetségi szakember utalt arra is, hogy a múlt év őszén az 5 százalékos áfa-emelés jelentős mértékben megnövelte a legális gazdaságban tevékenykedő húsfeldolgozók terheit. Sok uniós országban az áfa az élelmiszereken csak egyszámjegyű. Példaként említette erre Csehországot és Németországot. Berczik Attila szerint változtatni kellene az élelmiszerellenőrzés struktúráján is, azaz nem több hatóságnak, hanem egyetlen szervezetben működő szakértői csapatnak kellene az élelmiszerbiztonságra felügyelni és azt ellenőrizni. Ezt az ügyvezető titkár szerint a jelenleginél hatékonyabb módon kellene a hatóságnak végeznie. Berczik Attila úgy fogalmazott: nem látványos akciókra, hanem az év 365 napján folyamatos szigorú ellenőrzésre van szükség.

Ezzel a Hússzövetség szakértői szerint hathatósan lehetne csökkenteni a feketegazdaság jelenlegi igen magas arányát az ágazatban. A feketegazdaság térnyerését mutatta Berczik Attila szerint az is, hogy a legálisan mérhető belföldi húsfogyasztás mintegy 5-6 százalékkal visszaesett. A cél az lehet - mondta az ügyvezető titkár - hogy a magyar sertéságazat ismét 5-6 millió sertést állítson elő évente. Ez jelenleg kevesebb mint évi 4 millió darab.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!