Ervin
14 °C
22 °C

Csányi megegyezett a bérekről, nem dől össze a húsipar

2006.04.14. 09:27
Kedvezőtlen hírek érkeznek a húspiacról, üzemek "dőlnek be", az ágazati szakszervezet pedig sztrájkra készül az elmaradt béremelések miatt. Az ezzel ellentétes híresztelések ellenére megegyezés született a Pick-Délhús csoport két cégénél, írta a Napi Gazdaság.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci információs osztályának piaci jelentése szerint a hazai sertéshús iránt folyamatos volt a kereslet az elmúlt három évben, Magyarország pedig a legfontosabb exportpiacokat az EU-csatlakozást követően, tehát az exporttámogatások megszűnése után is meg tudta tartani. Ilyen helyzetben villámcsapásként hat, hogy egyesek már megint csődhullámot emlegetnek a húsiparban. A radikálisan pesszimista állásponttal a lapunk által megkérdezett szakértők nem értenek egyet - írta a Napi Gazdaság.

Magyarországon kevesebb a sertés, mint korábban, ezért drágább is - hívja fel a figyelmet Jankó Ferenc. A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke szerint a Carnex-csoporthoz tartozó Borsi Hús és a Falcotrade csődje figyelmeztető jel arról, hogy a húsiparnak nagyon kis profitja maradt. Sertéshúst jó áron eladni egyszerűen lehetetlen, a feldolgozók pedig rosszabb helyzetben vannak, mint a termelők. Eközben a hazai termelők elégedettek lehetnek az árakkal, amelyek már magasabbak az importáraknál, bár idén január-februárban a vágóertés termelői ára 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Mindezek ellenére a szakember nem tart húsipari csődhullámtól. Véleménye szerint a kisebb vállalkozások közül higiéniai vagy egyéb okok miatt bezárhatnak néhányat, de olyan csődök, mint korábban a Zalahús vagy most a fent említett két esetében, remélhetőleg nem lesznek. Nincs rendkívüli körülmény, ami indokolná az összeomlást, a Carnex-csoport ügye a cégcsoport sajátsága, nem a piaci viszonyok következménye - véli Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója, aki szerint a legális húspiaci szereplők forgalmát inkább fellendítheti, ha "tendenciózus" lesz az illegális termékek kiszűrése. További kedvező hatás, hogy Oroszország feloldotta az embargót a lengyel sertés-, és baromfihúsra vonatkozóan, így a magyar húspiacon - amelyre a korlátozás miatt eddig olcsón áramlott be a lengyel áru - nem lesz akkora a külföldi nyomás.

A több húsipari cégnél elmaradt béremelés miatt április 24-től sztrájkot hirdető Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) akciója kapcsán Jankó úgy véli: a bér is kiadás, a cégeknél esetleg így is próbálják növelni a hatékonyságot, ám a bérekről a tulajdonosnak és a dolgozóknak kell megállapodniuk.

Magyarország piacvezető húsipari cégcsoportja, az OTP-vezér Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick-Délhús csoport két cége, a Pick Szeged Zrt. és a Délhús Zrt. tulajdonosi testülete mindenesetre már megállapodott munkavállalóival - a Délhúsnál március 24-én, a Picknél március 30-án -, az ezzel ellentétes híresztelések ellenére - értesült a Napi Gazdaság. E cégek dolgozói nem vesznek részt a HDSZ által meghirdetett akciókban, de szolidaritást vállalnak azon cégek munkavállalóival, akiknek még nem sikerült megállapodásra jutniuk munkaadóikkal.