Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Tovább tart a húsembargó

2004.04.16. 10:42
Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem oldja fel az Egyesült Államok a magyar húsipari termékekre vonatkozó embargót. Az amerikaiak a döntés előtt még egy ellenőrzést végeznek Magyarországon.
Az Egyesült Államok továbbra sem oldja fel a magyar húsipari termékekre kivetett szállítási tilalmat. Szanyi Tibor, a földmüvelési tárca politikai államtitkára a Klubrádió Kontra című műsorában ezt azzal magyarázta, hogy az amerikai egészségügyi hatóság szakemberei ismételten szükségesnek tartották a magyarországi ellenőrzést. Az államtitkár szerint a hazai hústermelők akár heteken belül ismét szállíthatnak az Egyesült Államokba.

A tilalmat idén január közepén vezették be. Akkor arra hivatkoztak, hogy az amerikai hatóságok ellenőrizték a beviteli engedéllyel rendelkező hét húsüzemet, s ezek egy része nem felelt meg az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai elvárásoknak. Az importstop az Egyesült Államokba irányuló, éves szinten 5-6 millió dollár értékű húsexportot érinti, amelyben feldolgozott húsok, főként szalámi és sonka van.

A kifogások például a kaposvári székhelyű Kométa 99 Kft-t érintették, illetve a Kométa kapcsán volt érzékelhető leginkább, hogy a magyar auditbizonyítvány nem felelt meg a valóságnak. Ennek nyomán a cég szállításait felfüggesztették, sőt a magyar hatóságok intézkedése nyomán még a társaság importengedélyét is visszavonták.

Február elején Szanyi Tibor a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca politikai államtitkára Washingtonban tárgyalt az amerikaiakkal. Megállapodtak, hogy a szokásos hosszadalmas menetrend helyett gyorsított eljárással rendezi a magyar és az amerikai fél a magyar húsbeviteli engedély amerikai felfüggesztésének ügyét. Akkor még úgy tudták, hogy az amerikai követelményeknek megfelelő magyar cégek akár már áprilisban zöld utat kaphatnak az amerikai húsexporthoz.