Ágnes
-5 °C
2 °C

Egy szúnyoghálón akadt fenn az amerikai húsexport

2004.01.23. 11:06
A Népszabadság értesülései szerint pitiáner magyar hibák, és nem az amerikai diszkrimináció az oka a húsexport felfüggesztésének. A döntéssel a magyar hatóság utóellenőrzési gyakorlatát is rossznak minősítették az amerikaiak.
A lap úgy tudja, az amerikai hatóság az általa vizsgált hét üzemből kettőnél súlyos szakmai hiányosságokat talált. Az egyiknél, egy Uniós tagország állampolgárának tulajdonában álló vágóhídon a szállítószalag volt hibás. Itt a higiénikusan tisztítható fémalkatrészt egy nem jól tisztítható műanyaggal helyettesítették. A másik, egyébként neves vágóhíd pedig egy lyukas szúnyogháló miatt akadt fenn a vizsgán - az ablakon a figyelmeztetések ellenére sem cserélték le az említett eszközt. Az említett cégek Szanyi Tibor politikai államtitkár szerint nem nevezhetők meg.

Rutinügy

Biacs Péter, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megbízott elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy a nemzetközi gyakorlatban az amerikai eljárása rutinügynek számít. Ezt pontosan ismerik azok az élelmiszer-feldolgozók, amelyek Amerikába szállítanak. Az uniós hatóság is hasonlóképpen jár el - érdemes tehát az esetekből tanulni, és javítani az elhanyagolható hibákon.

Az exportengedélyek feltétele, hogy az amerikai ellenőrök egy előre bejelentett időpontban ellenőrizhessék az USA-ba exportáló vállalatokat. Ha hiányosságot tapasztalnak, akkor azok pótlására, kijavítására időt adnak, s ezt később ellenőrzik. Így történt most is, az exporttilalmat kiváltó két esetnél. Az amerikaiak jelen esetben azt tapasztalták, hogy az egyik feldolgozó több hónap alatt sem javította ki megfelelően a szállítószalagot, a másik pedig nem vette a fáradtságot, hogy a szúnyoghálót kicserélje.

Ezek után nem csak a cégeket, hanem az egész országot kizárták az exportból. Biacs Péter szerint ezzel döntéssel a magyar hatóság utóellenőrzési gyakorlatát is rossznak minősítették az amerikaiak - a hazai hatóságok ugyanis időközben folyamatosan ellenőrizték az érintett cégeket, tudtak a hibákról, hiszen azokat az amerikai ellenőrök jegyzőkönyvbe is foglalták.

Mint azt megírtuk, az importstopot egy hete arra hivatkozva vezették be, hogy tavaly az amerikai hatóságok ellenőrizték a beviteli engedéllyel rendelkező hét húsüzemet, s ezek egy része nem felelt meg az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai elvárásoknak. Az importstop az Egyesült Államokba irányuló, éves szinten 5-6 millió dollár értékű húsexportot érinti, amelyben feldolgozott húsok, főként szalámi és sonka van. Az intézkedés lenyomhatja a hazai húsárakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!