Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Túl olcsó a hús a Tescóban

2008.09.11. 07:28
A húsos terméktanács szerint egyes húsipari termékek beszerzési ár alatt kerülnek piacra. A terméktanács szerint a sertés termelői ára 350-360, a tőkehús átadási ára 680-690 forint. Úgy érzik, a Tesco ennél jóval olcsóbban, irreálisan alacsony áron értékesíti a húsféleségeket. Az áruházlánc tagad.

Bejelentést tettünk egyes húsipari termékek beszerzési ár alatti értékesítésének gyanúja miatt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál (MSZH) - mondta a Napinak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. Szeptember elején a Kelet-magyarországi Húsosok Kereskedelmi Kft. (KMHK) azzal fordult a VHT-hoz, hogy a Tesco irreálisan alacsony áron értékesít néhány húsipari terméket, ezzel lenyomja a hazai termékárakat.

Kiss Gábor, a Pest Megyei MSZH főigazgatója megerősítette a Napinak, hogy még a múlt héten kaptak egy bejelentést beszerzési ár alatti értékesítés miatt és megindították a vizsgálatot is, a helyszíni ellenőrzésre azonban csak a jövő héten kerül sor. Amennyiben a vállalat központjában az ellenőrzések nem zárulnak le, a szervezet az üzletekben is vizsgálódhat.

A KMHK számításait az élő sertés 350-360 forint közötti jelenlegi kilónkénti termelői és a 680-690 forintos kilónkénti átadási tőkehúsárakra alapozta. Arról nem nyilatkoztak, hogy milyen jogsértést gyanítanak. Amint az a sajtóban megjelent, önmagában az akciózás nem tilos, de egyes szakértők szerint nem kizárt, hogy a kereskedelmi lánc beszerzési ár alatt értékesített vagy irreálisan alacsony átvételi árakban "állapodott meg" a beszállítóival. A Tesco mindvégig cáfolta a vádakat.

A húsipar régóta komoly problémákkal küzd, amit a tavalyi gabonaár-robbanás nyomán megindult állatitermékár-emelkedés tovább tetézett. Igazán elmélyülni azonban a kereskedelemmel folytatott átadásiár-tárgyalások nyomán kezdett, mivel mára a hazai vállalkozások szinte csak a termelőkkel szemben tudják érvényesíteni költségnövekedésüket.

Segítene az is, ha Magyarországon a környező országokhoz hasonlóan a mostani 20 százaléknál alacsonyabb lenne az élelmiszerek áfája - mondja Menczel Lászlóné. A VHT-hoz tartozó feldolgozók a húsvizsgálati díjak csökkentéséért lobbiznak az agrártárcánál, mivel azok a legtöbb európai ország tarifáinál magasabbak. Ez ugyan csak kis tétel például a feldolgozók egyéb alapanyagköltségeihez képest, de már ez a kis segítség is javítana valamelyest az iparág versenyképességén - tette hozzá a főtitkár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!