Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Újabb húszmilliárdos teher a vállalkozásoknak

2003.08.14. 09:01
A tíznél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra újabb terhet ró a kormány. A kabinet döntése értelmében 2004-ben árbevételük két, 2005-ben két és fél, 2006-ban pedig már három ezrelékét kell befizetni a kutatási és technológiai innovációs alapba.
A tíznél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak jövőre a korrigált nettó árbevételük két ezrelékét egy, a kormány által most elfogadott törvényjavaslat alapján be kell fizetniük a kutatási és technológiai innovációs alapba. Ez 2004-ben húszmilliárd forint befizetését jelenti - mondta Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Két év alatt másfélszeresére nő a járulék

A vállalkozások 2005-ben bevételük két és fél, 2006-ban pedig három ezrelékét fizetik be az alapba. A miniszter a befizetés technikájáról csak azt mondta el, hogy az összeget várhatóan a helyi adó mintájára róják majd le a társaságok.

A kormány emellett elfogadta a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvényjavaslat koncepcióját is, amelynek többek közt az a célja, hogy a K+F-re fordított összeg jelentősen növekedjen. Tavaly a KSH előzetes adatai szerint a GDP 1,01 százalékát fordították erre a célra; ezt néhány éven belül 1,5-1,6 százalékra akarja növelni a kormányzat. A koncepció lényeges eleme az is, hogy a törvényjavaslat révén javuljanak a kis- és középvállalatok lehetőségei a K+F-ben való részvételre. Jelenleg a kiadások 60 százaléka származik az állami szférából.

Van középtávú gazdaságpolitikai program

A kormány elfogadta Magyarország középtávú gazdaságpolitikai programját, s azzal a kormányülésen is részt vevő Járai Zsigmond jegybankelnök is egyetértett - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A programot a kormány augusztus 15-ig eljuttatja Brüsszelbe. A kormány az anyagban azzal számol, hogy az államháztartás hiánya 2006-ra 2,5 százalékra csökken. A középtávú prognózis prioritása a versenyképesség fokozása, a beruházások ösztönzése, az uniós források megszerzése, a régiós különbségek felszámolása.

A kormányszóvivő elmondta még, hogy a költségvetésben megvan az 53. heti nyugdíj novemberi kifizetésének a forrása, sőt emellett a nyugdíjasok ebben a hónapban az éves korrigált nyugdíjösszeghez is hozzájutnak. Az 53. heti nyugdíj kifizetése nem növeli a költségvetés idei hiányát, mert a kormányzat zárolja a tárcáknál évek alatt felhalmozott, fel nem használt összegeket, ami mintegy 60 milliárd forintot tesz ki.