Sára, Márió
2 °C
6 °C

Húsz százalékos hozam kötvényekkel

2005.07.08. 10:18
Egyre népszerűbbé válnak a főként állampapírokba befektető úgynevezett kötvényalapok. Az általuk kezelt vagyon közel harmadával növekedett az első félévben. Az elmúlt három hónapban azok jártak a legjobban, akik elsősorban külföldi alapok jegyeit vásárolták, éves szinten, éves szinten viszont a hazai hosszúlejáratú papírokba fektetők érték el a legjobb eredményeket.
A forint állampapírokba befektető, úgynevezett hosszú kötvényalapok hozama az utolsó negyedévben 1,8 és 4,4 százalék között alakult. Ha a jól hozó alapok hozamát összehasonlítjuk a hasonló időszakra lekötött betétek ígért hozamával egyértelmű, hogy a befektetési jegyek tulajdonosai jellemzően jobban jártak (magasabb kockázat mellett). A rövid kötvényalapok esetén valamivel mérsékeltebb, de így is kiemelkedő teljesítményeket láthatunk.

OTP és Raiffeisen: húsz százalék felett

A jól választók 18-20 százalékos hozamot vághattak zsebre egy év alatt, ami kötvények esetében igen kiemelkedő. A hazai hosszú kötvényalapok közül a legjobb eredményt - éves szinten - az OTP Maxima érte el a maga 20,5 százalékos hozamával. Ettől nem sokkal maradt el a CA Kötvény (19,6 százalék) és az Aegon Belföldi Kötvény (19 százalék). A rövid kötvényalapok közül az Erste Alpok Kötvénye érte el a legjobb hozamot, ami 17,2 százalék volt.

Akik hajlandóak voltak a magyar piacon túlra is tekinteni, azok akár a hazai forintpapírokba fektető alapok hozamát is meghaladó nyereséget érhettek el. A hozamok nem csak a magyar piacon, de a fejlett piacokon, illetve a közép-európai régió más országaiban is (például Lengyelországban) is érdemben csökkentek. Ennek köszönhető, hogy a forintban vagy más devizában jegyzett, de magyar alapkezelők által kezelt nemzetközi alapok 3 hónap alatt közel 5-6 százalékot is hoztak.

Féléves hozamban jók a külföldi alapkezelők

Egy harmadik csoportba soroltuk azokat a külföldi alapokat, melyeket nem hazai alapkezelők kezelnek, de hazánkban is forgalmazzák őket. Ezek hozama számításaink szerint igen jelentősen szóródott aszerint, hogy milyen devizában jegyezték őket (jellemzően milyen devizában fektettek be). A dollár elmúlt időszaki erősödése jelentősen meghúzta a dollár alapok hozamát, itt forintban számítva nem volt ritka a 10 százalék feletti (nem évesített) 3 hónapos hozam.

Bár éves szinten egyetlen külföldi alapkezelőnek sem sikerült elérnie a 7 százalékos hozamot - a legközelebb ehhez a Parvest European Bond volt a maga 6,9 százalékával -, a dollárral foglalkozó alapok féléves hozammutatói meghaladják a hazaiakét. A Parvest US Dollar Bond 16,5 százalékot, a KBC Bond Corporates 15,9 százalékot ért el. Éves szinten 2,4 százalékos veszteséget produkált a BLB Convertible Bond két alapja is, ráadásul ezek az alapok féléves és negyedéves szinten is csak apasztották - 0,2 és 1,9 százalék között - a befektetők pénzét.

Jó a környezet

A kötvényalapok kifejezetten jó teljesítményét részben a kedvező környezet indokolja. Az alapkezelők egy igen erős piacon válogathattak a papírokból. Az elemzők szerint rövid távon 2,2 és 11,8, középtávon 4,4 és 20,7, míg hosszú távon 3,8 és 18,3 százalék közötti hozamok érhetők el az állampapírpiacon. A dolláralapok eredményét jelentősen befolyásolta az amerikai deviza hektikus mozgása: a rövid távon elérhető nyereség elsősorban azzal magyarázható, hogy a legutolsó három hónapban a forint 7,3 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben. Ez azt jelenti, hogy a dolláreszközökön elért hozamhoz ekkora plusz hozam adódott hozzá árfolyamnyereségként.