Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Magas volt a bérleti díj

2002.05.23. 09:11
A Napi Gazdaság értesülése szerint nemrég két épületet vett meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a CD Hungarytól. Az egyik, csaknem kilencszázmillió forint értékű ingatlan annak a XX. Század Intézetnek ad helyet, amelynek főigazgatója a Terror Házának főigazgatójaként közismertté vált Schmidt Mária.
Eredményes lett az a hirdetmény közzététele nélkül indított közbeszerzési eljárás, amelyet a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) folytatott le két, Budapest XII. kerületében lévő ingatlan megvásárlására.

Kormányati kulturális célok indokolták a vételt

Az Eötvös út 35. és a Határőr út 35. szám alatti épületeket a kormányzati program kulturális céljai, valamint az egyházrendezési feladatok megvalósítása miatt vette meg a KVI - mondta az üzleti lapnak az igazgatóság illetékese.

Az előbbi ingatlan vételárát áfa nélkül 273,5 millió, utóbbiét pedig 885,5 millió forintban állapították meg, az összesen 1,159 milliárd forintot azonban nem készpénzben, hanem ilyen forgalmi értékű ingatlanok átadásával egyenlíti ki a KVI az eddigi tulajdonos CD Hungary Rt.-nek.

A XX. Század Intézet sokallta a bérleti díjat

A csaknem kilencszázmillió forint értékű Határőr úti épületet jelenleg az a közpénzből finanszírozott XX. Század Intézet használja, amelynek főigazgatója Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök főtanácsadója, Schmidt Mária.

A Napi Gazdaság értesülése szerint a KVI azért vásárolta meg az épületet, mert a CD Hungary igen borsos bérleti díjat számított fel az intézetnek, s az ennek mérséklésére indított tárgyalások nem jártak sikerrel.

Bár a jövőbeli bérleti díjról nem kapott felvilágosítást, a lap valószínűnek tartja, hogy az lényegesen alacsonyabb lesz, mint amennyit a tavaly ősszel az OTP-csoporthoz került CD Hungary kért az intézettől. A XX. Század Intézet illetékeseitől a Napi Gazdaság lapzártáig nem kapott választ megkeresésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!