Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Havi adóbevallás augusztustól?

2005.12.07. 08:48
Az adótanácsadók, könyvvizsgálók és számviteli szakemberek érdekképviseleti szervei együttesen fordultak a kormányfőhöz a munkáltatói adatszolgáltatás jövő évi rendszerét övező, szűnni nem akaró homály miatt.

A hatályos jogszabály szerint már 2006. február 12-én elektronikus úton kellene a január havi munkáltatói adatokat közölni az adóhatósággal. Egy módosító indítvány azonban 2006. május 12-ét említi a havi és negyedéves áfabevallók vonatkozásában - de augusztusi dátum is napvilágot látott már -, majd a többi cég 2007. januárig lépne be a rendszerbe az Elektronikus Kormányzati Központ (EKK) ügyfélkapuján keresztül.

Nem készültek fel

A Napi Gazdaság korábbi értesülése szerint az adóhatóság is ez utóbbiak szerint tervezi az informatikai felkészülés ütemezését, amihez a költségvetés közel 5 milliárd forintot biztosít 2006-ban. Zara László, a három szakmai szervezetet tömörítő Könyvelők Fórumának megbízott képviselője szerint sem az adóhatóság, sem a cégek nagy része nem készült fel a februári átállásra, de még a májusi indítására sem.

Az adatokat ugyan elküldhetnék a cégek - amit egyébként kizár a jogszabály -, ezek feldolgozására viszont egyelőre képtelen lenne az adóhatóság. Adózói szempontból pedig nyilván az ország kisebb településein működő irodáknak, vállalkozásoknak okozna problémát a bérszámfejtő programok átalakítása, valamint az elektronikus hozzáférés biztosítása. Ezek száma Zara szerint meghaladhatja a 15 ezret is.

A problémát a teleházak használata sem oldaná meg, mivel adótitoknak minősülő információkat kellene feltölteni idegen gépekre, ami minimum aggályosnak nevezhető az adatvédelmi jogszabályok szempontjából. A fórum kész megoldási javaslatot fogalmazott meg. A havi és negyedéves bevallóknak először augusztusban írnák elő a havi elektronikus adatszolgáltatást, ami alól a többi cégnek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési hatóság elnöke adhatna felmentést. Számukra szintén a hatóság első embere jelölné ki azt az időpontot, amikor az okmányirodákban beregisztrálhatnak az EKK-ba. Erre Zara szerint optimális esetben 2007 januárjában kerülhetne sor.

Új határidők

Ezenfelül módosítanák az e-bevallások mindenkori leadási határidejét is, a jelenlegi 12-éről, a tárgyhót követő hónap 15-ére, de a több vállalkozás bevallását intéző könyvelők esetében ezt is megfejelnék 10 nappal. A bevezetés időpontja és a határidők mellett szintén kényes kérdés a közlendő adatok szerkezete. A hatályos jogszabály ugyan meghatároz 26-féle adatcsoportot, azonban ez nem elég a bérszámfejtési szoftverek megfelelő átalakításához, és a hatóság honlapján szereplő nyomtatványtervezet sem végleges.

Az átállás segítése érdekében emellett támogatást kérnek a szervezetek, Zara szerint cégenként több százezer forintnyi segítségre lenne szükség a kistelepüléseken működő könyvelők esetében, ami összesen közel 3 milliárd forintra rúghat. A Pénzügyminisztérium legutóbb október végén ült le tárgyalni az érintett szervezetekkel, javaslataik azonban nem jelentek meg a minisztérium által beterjesztett módosító indítványban. A szaktárca egyelőre tárgyalásokat folytat az ügyben, így még azt sem tudni, mikor tárják a nyilvánosság elé a konkrétumokat - tudta meg a Napi Gazdaság a minisztérium sajtóosztályától.