Aláírás előtt minden idők legnagyobb hazai sajtóüzlete?

2003.03.10. 09:29
Többségi tulajdonrészt vásárolna a finn Sanoma kiadó a HVG Rt.-ben - tudta meg a Világgazdaság. Minden idők egyik legdrágább, 10-12 milliárd forintos hazai sajtópiaci üzlete információink szerint már eldőlt. A HVG néhány főrészvényese 100 millió forintos nagyságrendű összeget kaphat.
Befejezésükhöz közelednek a tárgyalások minden idők legnagyobb magyar sajtópiaci üzletéről. Több forrásból származó, de a főszereplők által meg nem erősített értesülés szerint a finn SanomaWSOY a HVG Rt. többségi tulajdonjogáért 10-12 milliárd forintot is hajlandó adni.

A Világgazdaság úgy tudja, a megállapodást követően nem a teljes összeget fizetnék ki, az első évet követően pedig bizonyos feltételek nem teljesülése esetén a feleknek lehetősége lenne az üzlettől való elállásra is. Kiszivárgott információk szerint a kecsegtető vételárnak egyre kevesebb HVG-részvényes tud ellenállni. (Ezt az Indexnek informátorai is megerősítették.) A lappiacon évek óta 7-900 millió forintos évi adózott eredményt elérő HVG Rt. 2002-ben 1,8 milliárdra növelte nyereségét.

Az üzlet érdekében a Sanoma akár a Figyelőtől is megválna?

Az üzlet nyélbe ütését ugyanakkor az a kedvezőtlen tendencia is alátámaszthatja, hogy a cég üzemi eredménye 2000 óta folyamatosan csökken. Ha a magyarországi piacon 2001-ben debütáló, közel 2 milliárd eurós nettó árbevételű SanomaWSOY tulajdonába kerül a HVG, a társaság 100 fős - a szerkesztőségnél és a kiadónál legalább három éve alkalmazásban álló - tulajdonosi köréből többen fejenként 100 milliókkal gazdagodnak.

Szabó György, a magyar magazinpiacon 32 százalékos részesedéssel és évi 15 milliárd forintos árbevételű Sanoma Budapest Rt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: 2005-re a jelenlegi 16 ezerről 25 ezerre szeretnék növelni mostani reklámkampányukkal a fiatalabb menedzserréteg felé nyitni kívánó hetilapjuk, a Figyelő példányszámát. A Világgazdaság azonban úgy tudja, ha a Gazdasági Versenyhivatal kifogásolná az akvizíciót, a Sanoma megválna a Figyelőtől.

A kevés nyereségesek egyike

Az 1989-ben alapított gazdasági és közéleti hetilap, a HVG azon kevesek közé tartozik a magyar lappiacon, amelyik nyereségesen tud működni. A HVG Kiadó első évben realizált 200 millió forintos forgalma 2002-re 5 milliárd forintra emelkedett, forgalomarányos nyeresége pedig példátlan a hazai lappiacon. Emiatt nem csoda, hogy a tőkeerős külföldi érdekeltségű kiadók évek óta érdeklődnek a hetilap iránt. Igaz, sokáig hátráltatta a társaság eladását több olyan, az alapító okiratba iktatott "fék", amely gátolta a leendő tulajdonost jogainak gyakorlásában. A cégbírósági adatokból azonban kiderült: 2002. május 15-i közgyűlés kiiktatta a részvénytranzakció korlátozására vonatkozó passzusokat.

Noha a HVG eredményén is meglátszik a reklámpiac visszaesése, a tavaly 111-115 ezres példányszámban értékesített hetilap kiadója, a HVG Rt. mégis rendkívül jó évet zárhatott. A jócskán felduzzadt adózott eredményt azonban elsősorban az rt. egyik kizárólagos tulajdonában lévő társaságának évek óta halmozódó eredménytartaléka gazdagítja. Amíg két évvel ezelőtt 783 millió forint adózott eredményt ért el az rt., tavaly - a december havi pénzügyi adatok nélkül - 1,86 milliárdot produkált a cég. A 2001-ben kifizetett, összesen 470 millió forintos osztalék a tavalyi megnövekedett eredmény miatt - a közgyűlés döntése alapján - akár 700 millió is lehet. Noha jól megy a részvényeseknek, kevésbé derűlátóan alakul a cég üzemi eredménye, amely 2000 óta folyamatosan, közel 300 millió forinttal csökkent a mai napig. A tulajdonosok a HVG további növekedését a tőkeerős finn - a nemzetközi piacon is egyre nagyobbá növő - kiadóvállalkozással való közös stratégiával remélik elérni.

A HVG Rt. hetilapján kívüli egyéb érdekeltségei a 2001-es közel 6 milliárd forintos konszolidált árbevételéből 1,6 milliárddal vették ki részüket. Az rt. száz százalékban birtokolja a HVG Press Kft.-t, tulajdonosa a jogi szakkönyveket jegyző HVG Orac Kft.-nek és a Computer Panoráma Kft.-nek, s résztulajdonában van a Medián Közvélemény- és Piackutató Kft., valamint a HVG-Exotic Travel Kft. is.

Európa ötödik legnagyobb magazinkiadója

A Sanoma magyar érdekeltsége 32 kiadványt jegyez, három portál és weboldal tulajdonosa. Konferenciaszervező részlege, a Figyelő Fórum pedig évente átlagosan 45 üzleti konferenciát rendez. A SanomaWSOY-t jelenleg Európa ötödik legnagyobb magazinkiadójaként tartják számon. A 18 600 alkalmazottat foglalkoztató finn médiavállalkozás Hollandiában, Belgiumban és Csehországban is erős piaci pozíciókkal bír.  • Hírek
  • Bankszámla