Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem hozzánk jön a Hyundai

2006.03.24. 12:15
Csehországban várhatóan a jövő héten írják alá az emlékeztető dokumentumot arról, hogy a dél-koreai Hyundai járműipari csoport egymilliárd eurós beruházással új üzemet épít az országban. Az eredetileg Szlovákiába tervezett, de onnan elkerölő beruházásról Magyarország is tárgyalt.
A cseh ipari minisztérium szerint várhatóan a jövő héten írják alá az emlékeztető dokumentumot arról, hogy a Hyundai járműipari csoport körülbelül egymilliárd eurós beruházással új üzemet épít Csehországban. A végső megállapodás a kormány jóváhagyása után következik, a két fél még az adókedvezményekről, foglalkoztatási támogatásokról és más ösztönzőkről tárgyal.

A Hyundai eredetileg Szlovákiában tervezett beruházni, de más régiókban gondolkodtak, mint a szlovák kormányzat. A Világgazdaság februárban úgy értesült, a változás nyomán a beruházásról Magyarország is tárgyalt a dél-koreai céggel. A hírt akkor a gazdasági tárcánál sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták, de leszögezték, hogy a kormány nem kíván bármi áron idehozni beruházásokat.

A gyárat az Ostrava melletti Nosovice ipari parkjában építenék fel, és a tervek szerint évi 300 ezer kocsit gyártanak 2008-tól. A cseh kormány korábbi becslése szerint a gyár a teljes kapacitás elérése után évi 1,2-1,3 százalékkal gyorsíthatja az ország gazdasági növekedését. A cseh GDP tavaly 6 százalékkal nőtt, a statisztikák szerint ebben kulcsszerepet játszott a gazdaság exportképességének javulása, azon belül is a járműipar fejlődése.

Befektetések a régióban

Csehország és Szlovákia mostanában vonzza az efféle befektetéseket: a Hyundaihoz tartozó Kia csoport és a francia Peugeot gyárat épít Szlovákiában, a Volkswagen már régóta termel Szlovákiában, a hozzá tartozó Skoda Csehországban, a Toyotának és a Peugeot-Citroennek közös üzeme termel 2004. február óta ugyancsak Csehországban, és a jelek szerint most a Hyundai is felsorakozik a cseh autógyártók közé.

A dél-koreai Hankook Tire gumiabroncsgyár októberben Magyarországot választotta az új, európai üzeme színhelyéül. Az 500 millió eurós, dunaújvárosi beruházáshoz a Hankook Magyarországon bejegyzett egységet alapított. A beruházáshoz a Hankook 15,8 milliárd forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kap.

Hyundai tervek

A Hyundai 2010-re a világ hatodik számú autógyárává kíván előlépni a jelenlegi hetedik helyről, és ezt elsősorban külföldi gyárak építésével kívánja elérni, hogy kiküszöbölhesse az árfolyamhatásokat. A Hyundai idén 2,7 millió autót akar értékesíteni a tavalyi 2,4 millió után. Európai eladásait változatlanul 350 ezerre tervezi. Az európai piacon márkája felfrissítésére készül , hogy nagyobb szeletet hasíthasson ki a magasabb nyereséget hozó szegmensekből is, mint például a városi terepjárók piacából. Tervei szerint hat év óta az idén először növeli üzemi eredményét, 6,3 százalékkal a tavalyi 1,38 ezermilliárd vonhoz képest. Ezt a törekvését elsősorban a von árfolyamának emelkedése megnehezítheti.