Valér
-2 °C
0 °C

Drasztikus leépítés várható a székesfehérvári IBM-gyárban

2002.07.29. 10:37
A Napi Gazdaság információja szerint komoly leépítés várható az IBM magyarországi üzemében. Egy kisebb karcsúsítás már hetekkel ezelőtt megkezdődött, de a pontos nagyságrendről most született döntés. E szerint a létszám őszre 5700-ról 2500-ra apadhat.
A nyár végéig mintegy 3200 dolgozójától válik meg az IBM székesfehérvári gyára - közölte a Napi Gazdaság. Az értesülést több, magát megnevezni nem kívánó alkalmazott is megerősítette, egyebek mellett egy belsőhasználatra szánt emailre hivatkozva.

Az IBM közleménye
Az IBM 2002 július 29-én jelezte a szakszervezetnek és a Munkaügyi Központnak, hogy székesfehérvári üzemében munkaerő-csökkentést kíván végrehajtani, melyről tájékoztatta közvetlen és szerződéses alkalmazottait is. A munkaerő-csökkentést a merevlemez-értékesítés volumenének világszerte tapasztalható visszaesése teszi szükségessé, mely csökkentette az igényt a gyárban előállított termékek iránt is. Körülbelül 850 szerződéses alkalmazottat és 150 közvetlen IBM alkalmazottat érint az intézkedés.

A cég elsősorban a próbaidős, bérelt és lejárt szerződésű dolgozóitól kíván megválni, de nem kizárt, hogy többen közös megegyezéssel távoznak. A lap értesülését Ana Glisic, az IBM közép-európai kommunikációs igazgatója egyelőre nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni.

Átvette a Hitachi

Az elbocsátásokra azt követően kerül sor, hogy az IBM több merevlemez-meghatjót gyártásával foglalkozó üzemét - így a székesfehérvárit is - a japán Hitachi vette át. További leépítést tesz szükségessé, hogy Székesfehérváron egyes termékek gyártását megszüntetik, a helyükbe lépő újakat pedig most tesztelik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!