Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Bezár az IBM székesfehérvári gyára

2002.10.22. 14:45
Az IBM a merevlemezek iránti gyenge kereslet miatt bezárja székesfehérvári üzemét. A lépésről a cég vezérigazgatója levélben tájékoztatta Medgyessy Pétert. A kormány akciótervet készít, a városháza szerint 2400 embernek biztosan lesz új állása.
Az AlbaMag információi szerint a leépítést a délután kettőkor kezdődött gyűlésen közölték a gyárban, majd a hírt az öt órakor tartott sajtótájékoztatón erősítették meg. Dieter Münk, a német vállalat HDD-gyártásért felelős vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette: november 30-ig befejeződik Magyarországon a merevlemezek gyártása, 2003 első negyedévében pedig az összes fehérvári gyártósort leszerelik, a gyár területét kiürítik.

A kormány akciótervet készít

Az IBM vezérigazgatója levélben tájékoztatta a döntésről Medgyessy Péter miniszterelnököt - mondta Gál J.Zoltán kormányszóvivő a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő hozzátette: a vezérigazgató a levelében arra vállalt kötelezettséget, hogy a törvényben előírtakhoz képest sokkal több pénzügyi és elhelyezkedési segítséget nyújtanak az elbocsátásra kerülő 3.700 dolgozónak. "Mindezekhez képest a kormánynak ezzel dolga van" - közölte dodonai megfogalmazásban Gál J. Zoltán. Mint mondta, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal akciótervet készít az ügyben.

A város tájékoztat
A témában délután fél hatkor tartott sajtótájékoztatót Warvasovszky Tihamér, a város frissen újraválasztott polgármestere. Warvasovszky kijelentette: a város már tárgyal egy egyelőre meg nem nevezett multinacionális céggel, mely csaknem 1000 volt IBM-es dolgozót kíván foglalkoztatni. A polgármester kiemelte: hivatalosan kedden reggel nyolc órakor értesült a tervezett lépésről. Ekkor telefonon beszélt a megyei munkaügyi központ vezetőjével, aki kijelentette: semmilyen bejelentést sem kaptak a leépítésről.
A polgármester elmondta: nagy veszteség a városnak az üzem bezárása. Az IBM adómentessége 2000-ben járt le, azóta a város helyi iparűzési adójának 4 százalékát adta a számítástechnikai vállalat.

Zöld számon lehet érdeklődni

A városházán információs irodát hoznak létre, mely minden érdeklődőnek segítséget nyújt, egy egyelőre ismeretlen zöld számon.
A Városi Önkormányzat a délután folyamán közleményt ad ki, melyben megnyugatásul bejelenti: többszáz dolgozót várhatóan azonnal átvesz a többi fehérvári multi.
Az IBM 1994 óta van Fehérváron, Warvasovszky elmondása szerint folyamatos kapcsolatban állt a cég vezetésével. A városatya hangsúlyozta: utoljára 2002 augusztus 29-én kapott hivatalos tájékoztatást a vállalattól. Akkor az IBM "kisebb leépítést" helyezett kilátásba, amit akkor végre is hajtottak.

A cég nem jelentett be leépítést

A cégnek a leépítést hivatalosan be kell jelentenie a munkaügyi központban, ahol azonban nem tudnak több ezres leépítésről. Az Index kérdésére a központban elmondták, hogy augusztusban az IBM kétszázegynéhány fős elbocsátást közölt, az akkor le is zajlott. Amennyiben azonban az elbocsátottak nem az IBM alkalmazottai, hanem kölcsönzött dolgozók, akkor a cég nem köteles elküldésüket bejelenteni.

Videotonosok és IBM-alkalmazottak

Az elbocsátottak közül 1600-an valóban a Videoton Mechatronika alkalmazottai, a fennmaradó 2700 ember az IBM dolgozója. A munkaügyi központ illetékese elmondta: várhatóan csütörtökön, levélben kapják meg az óriáscég helyi egységének bezárásáról szóló jelentést. A központ munkatársa szerint jelenleg 2500 szabad munkahely van Fejér megyében.

A Városháza megnyugtat

Az AlbaMag úgy tudja, a Városháza közleményt ad ki, mely szerint csaknem 2000 dolgozót azonnal felszív a többi fehérvári multi: egy új, Székesfehérváron eddig ismeretlen nemzetközi nagyvállalat már a nap folyamán bejelentette igényét ezer elbocsátott IBM-dolgozóra, további 400 embert a Denso nevű, üzemanyag-adagolókat gyártó japán nagyvállalat venne át.

A Hitachi-üzlet a háttérben?

Az IBM leépítési terveiről már júliusban megjelentek értesülések, miután az IBM és a japán Hitachi megállapodott, hogy utóbbi megveszi az IBM merevlemez-meghajtó divízióját. A Hitachi-üzlet miatt közel ezer Videoton alkalmazott állása is veszélybe került, miután a cég veszprémi üzeme a német IBM egy megszüntetésre ítélt tevékenységéhez szállított alkatrészeket.

A számítástechnikai óriásvállalat német vezetője elmondta: a döntést az IBM felső vezetésében hozták meg, és annak "nincs köze a Hitachi által vezetett cégbe történő átszervezéshez." A döntés ugyanakkor nem érinti a többi magyarországi IBM gyáregységet: a váci üzemet, az IBM Global Services Kft-t, az IBM Service Company Kft-t, valamint az 1936-ban alapított IBM Magyarország Kft-t.

Ötszázmilliárdos árbevétel

A Figyelő Top200 adatai szerint a székesfehérvári IBM Storage Products Kft. árbevételt tekintve a hatodik legnagyobb magyar vállalat: a kft. 2000-ben 632 milliárd, 2001-ben 543 milliárd forint árbevételt ért el, melyből kétszázmilliárd forintot a székesfehérvári gyár produkált. Adózás előtti eredmény szerint a cég 2000-ben hatodik volt 12 milliárd forinttal. Az IBM Storage exportja adta a teljes magyar export hat százalékát.