Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezár az IBM székesfehérvári gyára

2002.10.22. 14:45
Az IBM a merevlemezek iránti gyenge kereslet miatt bezárja székesfehérvári üzemét. A lépésről a cég vezérigazgatója levélben tájékoztatta Medgyessy Pétert. A kormány akciótervet készít, a városháza szerint 2400 embernek biztosan lesz új állása.
Az AlbaMag információi szerint a leépítést a délután kettőkor kezdődött gyűlésen közölték a gyárban, majd a hírt az öt órakor tartott sajtótájékoztatón erősítették meg. Dieter Münk, a német vállalat HDD-gyártásért felelős vezetője a sajtótájékoztatón bejelentette: november 30-ig befejeződik Magyarországon a merevlemezek gyártása, 2003 első negyedévében pedig az összes fehérvári gyártósort leszerelik, a gyár területét kiürítik.

A kormány akciótervet készít

Az IBM vezérigazgatója levélben tájékoztatta a döntésről Medgyessy Péter miniszterelnököt - mondta Gál J.Zoltán kormányszóvivő a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő hozzátette: a vezérigazgató a levelében arra vállalt kötelezettséget, hogy a törvényben előírtakhoz képest sokkal több pénzügyi és elhelyezkedési segítséget nyújtanak az elbocsátásra kerülő 3.700 dolgozónak. "Mindezekhez képest a kormánynak ezzel dolga van" - közölte dodonai megfogalmazásban Gál J. Zoltán. Mint mondta, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal akciótervet készít az ügyben.

A város tájékoztat
A témában délután fél hatkor tartott sajtótájékoztatót Warvasovszky Tihamér, a város frissen újraválasztott polgármestere. Warvasovszky kijelentette: a város már tárgyal egy egyelőre meg nem nevezett multinacionális céggel, mely csaknem 1000 volt IBM-es dolgozót kíván foglalkoztatni. A polgármester kiemelte: hivatalosan kedden reggel nyolc órakor értesült a tervezett lépésről. Ekkor telefonon beszélt a megyei munkaügyi központ vezetőjével, aki kijelentette: semmilyen bejelentést sem kaptak a leépítésről.
A polgármester elmondta: nagy veszteség a városnak az üzem bezárása. Az IBM adómentessége 2000-ben járt le, azóta a város helyi iparűzési adójának 4 százalékát adta a számítástechnikai vállalat.

Zöld számon lehet érdeklődni

A városházán információs irodát hoznak létre, mely minden érdeklődőnek segítséget nyújt, egy egyelőre ismeretlen zöld számon.
A Városi Önkormányzat a délután folyamán közleményt ad ki, melyben megnyugatásul bejelenti: többszáz dolgozót várhatóan azonnal átvesz a többi fehérvári multi.
Az IBM 1994 óta van Fehérváron, Warvasovszky elmondása szerint folyamatos kapcsolatban állt a cég vezetésével. A városatya hangsúlyozta: utoljára 2002 augusztus 29-én kapott hivatalos tájékoztatást a vállalattól. Akkor az IBM "kisebb leépítést" helyezett kilátásba, amit akkor végre is hajtottak.

A cég nem jelentett be leépítést

A cégnek a leépítést hivatalosan be kell jelentenie a munkaügyi központban, ahol azonban nem tudnak több ezres leépítésről. Az Index kérdésére a központban elmondták, hogy augusztusban az IBM kétszázegynéhány fős elbocsátást közölt, az akkor le is zajlott. Amennyiben azonban az elbocsátottak nem az IBM alkalmazottai, hanem kölcsönzött dolgozók, akkor a cég nem köteles elküldésüket bejelenteni.

Videotonosok és IBM-alkalmazottak

Az elbocsátottak közül 1600-an valóban a Videoton Mechatronika alkalmazottai, a fennmaradó 2700 ember az IBM dolgozója. A munkaügyi központ illetékese elmondta: várhatóan csütörtökön, levélben kapják meg az óriáscég helyi egységének bezárásáról szóló jelentést. A központ munkatársa szerint jelenleg 2500 szabad munkahely van Fejér megyében.

A Városháza megnyugtat

Az AlbaMag úgy tudja, a Városháza közleményt ad ki, mely szerint csaknem 2000 dolgozót azonnal felszív a többi fehérvári multi: egy új, Székesfehérváron eddig ismeretlen nemzetközi nagyvállalat már a nap folyamán bejelentette igényét ezer elbocsátott IBM-dolgozóra, további 400 embert a Denso nevű, üzemanyag-adagolókat gyártó japán nagyvállalat venne át.

A Hitachi-üzlet a háttérben?

Az IBM leépítési terveiről már júliusban megjelentek értesülések, miután az IBM és a japán Hitachi megállapodott, hogy utóbbi megveszi az IBM merevlemez-meghajtó divízióját. A Hitachi-üzlet miatt közel ezer Videoton alkalmazott állása is veszélybe került, miután a cég veszprémi üzeme a német IBM egy megszüntetésre ítélt tevékenységéhez szállított alkatrészeket.

A számítástechnikai óriásvállalat német vezetője elmondta: a döntést az IBM felső vezetésében hozták meg, és annak "nincs köze a Hitachi által vezetett cégbe történő átszervezéshez." A döntés ugyanakkor nem érinti a többi magyarországi IBM gyáregységet: a váci üzemet, az IBM Global Services Kft-t, az IBM Service Company Kft-t, valamint az 1936-ban alapított IBM Magyarország Kft-t.

Ötszázmilliárdos árbevétel

A Figyelő Top200 adatai szerint a székesfehérvári IBM Storage Products Kft. árbevételt tekintve a hatodik legnagyobb magyar vállalat: a kft. 2000-ben 632 milliárd, 2001-ben 543 milliárd forint árbevételt ért el, melyből kétszázmilliárd forintot a székesfehérvári gyár produkált. Adózás előtti eredmény szerint a cég 2000-ben hatodik volt 12 milliárd forinttal. Az IBM Storage exportja adta a teljes magyar export hat százalékát.