Viola
-5 °C
-2 °C

Warvasovszky: az IBM
megsértette Fehérvárt

2002.10.25. 14:21
Az IBM elbocsátott dolgozói iránt több cég is érdeklődik: pénteken a Samsung jelentkezett be a miniszteri biztosnál, délután a Philips magyarországi főnöke a városházán tárgyal dolgozók esetleges átvételéről.
Zimmermann József miniszteri biztos Székesfehérváron bejelentette, hogy csütörtökön négy vállalat jelezte igényét az IBM-nél felszabaduló munkaerőre: Zalaegerszegről és Kaposvárról elsősorban betanított munkásokat keresnek. Péntek reggel a Samsung Magyarország Rt. is bejelentkezett a miniszteri biztosnál, a cégnek Pest és Szolnok megyében lenne szüksége nagyszámú munkaerőre. Az AlbaMag értesülése szerint Manfred Fiedler, a Philips Magyarország vezetője péntek délután a városházán tárgyal dolgozók esetleges átvételéről.

"Az IBM megsértette Székesfehérvárt"

"Barátságtalannak, elfogadhatatlannak tartom az IBM-nek ezt a lépését, minden mentességet, kedvezményt megkapott, ennek ellenére hozta meg a döntését, Fehérvárt sértette meg"- mondta Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere az IBM távozásáról. A polgármester kijelentette: a város gazdasága stabil, jelenleg 5 működő ipari park van Fehérvár területén, a gazdaság nem rendül meg a cég távozásával. Warvasovszky ismét megerősítette a korábbi sajtótájékoztatókon már elhangzott információt, miszerint "tíz-tizenkét nagy céggel" is folyamatban vannak a tárgyalások az IBM-ből elbocsátott munkaerő egy részének átvételére.

Warvasovszky Tihamér újságírói kérdésre elmondta: a multinacionális vállalat 1994-ben érkezett Székesfehérvárra. A városban a helyi iparűzési adót egy évvel később, 1995-ben vezették be, a cég azonban ekkor - több nagyvállalathoz hasonlóan - öt évig tartó adómentességet kapott. Jelenleg az IBM 50 százalékos adókedvezményt élvez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!