Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

IBM-hitel a vállalkozó kedvű kirúgottaknak

2002.11.20. 12:14
Aláírták azt a háromoldalú együttműködési megállapodást, amelynek eredményeként megszületett az IBM újrakezdési és kisvállalkozói hitelprogramja. A fehérvári gyárát bezáró cég csaknem 300 millió forintos összeggel segíti a volt IBM-es vállalkozókat, illetve az elbocsátottakat alkalmazó vállalkozásokat - írja az AlbaMag.
Székesfehérvár Önkormányzata, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, valamint az IBM Storage Products Kft. november 20-ával létrejött megállapodásának értelmében az IBM újrakezdési és kisvállalkozói hitelprogramot indít.

A multi ügyel a részletekre is

A program keretében támogatják azokat az IBM-ből kikerült dolgozókat, akik vállalkozásba kezdenek, illetve azokat a kisvállalkozásokat, amelyek volt IBM-dolgozókat foglalkoztatnak, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy legalább két évig foglalkoztatják őket. Ha a vállalkozó az utóbbi feltételt teljesíti, a futamidő végén 70 százalékos kamatmérséklésben részesülhet, ellenkező esetben felmondják a kölcsönszerződését.

Az IBM hitelkonstrukció felső határa 6 millió forint lesz, az összeget kedvezményes kamatozással vehetik igénybe a vállalkozók és 5 év alatt kell majd visszafizetni. Az IBM a részletekre is ügyel majd: a cégalapítással kapcsolatos költségeket, például a közjegyzői díjakat is átvállalja a multicég a vállalkozóktól.

A város még nem találja az IBM utódját

A sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér polgármester elmondta, a város továbbra is legfontosabb feladatának tartja az IBM bezárása után kialakult helyzet kezelését, ezért folyamatosan tárgyal a kormánnyal a kiesett iparűzési adó pótlásának lehetőségeiről.

A befektetések ösztönzésének elősegítése érdekében november 27-én számos multinacionális vállalat képviselőit várják a Városházára.