Jenő
-2 °C
6 °C

Még nem tudni, hol találnak munkát a multik fehérvári dolgozói

2002.11.21. 13:08
Több mint 300 Philips-dolgozót küldött el székesfehérvári gyárából 2001 és 2002 nyara között az elektronikai cég a szakszervezet szerint. Az IBM gyár bezárása reflektorfénybe vonta a városban működő többi multicég tevékenységét is, sokan újabb elbocsátási hullámtól tartanak, szakértők szerint azonban a multik humánpolitikai szokásai az utóbbi hónapokban mit sem változtak. A dolgozók létszáma a Magyarországra települt multicégeknél a pillanatnyi piaci igények szerint folyamatosan változik, írja az AlbaMag.
A Philips dolgozóinak szakszervezete szerint a Székesfehérvárra települt elektronikai cégnél folyamatos a leépítés, arra azonban mindig "vigyáznak" az üzem humánpolitikusai, hogy a kirúgottak száma egy-egy hullámban ne haladja meg a harminc főt. E fölött ugyanis a tervezett leépítésről írásban kellene értesíteni a megyei Munkaügyi Központot. A Magyar Hírlap által megszólított dolgozók vallják: a cégnél folyamatos a leépítés, s a magasabb összegeket kérő philipses dolgozókat úgy küldik el, hogy eközben több száz kölcsönzött munkaerőt bérel a cég a Jobservice Kft.-től.

Blazsevácz Péter a Philips kommunikációs igazgatója a napilapnak azt mondta: a munkaerő-felvétel és -elbocsátás a termelési igényekhez igazodik. Az AlbaMag érdeklődésére a szakember korábban kijelentette: nem várható a Philipsnél átfogó létszámcsökkentés.

A Philips és a Samsung is segítene

Blazsevácz állításait megerősíti, hogy korábban a Philips Magyarország ügyvezető igazgatója, Manfred Fiedler tárgyalásokat kezdeményezett Székesfehérvár polgármesterével. Az üzletember a gyár bezárásának bejelentése után nem sokkal állítólag "segítő szándékú felajánlást" tett a kialakult helyzet rendezése érdekében. A hírt követően jelentkezett a Munkaügyi Központnál a Samsung Magyarország Rt. is. Mint mondták, a cégnek Pest és Szolnok megyében lenne szüksége "nagyszámú munkaerőre". Az AlbaMag információi szerint az ajánlat érvényes, de arról még nincsenek adatok, hogy pontosan hányan fogadták el a Samsung kínálta lehetőséget.

Csak hónapok múlva jöhet új cég

Az IBM székesfehérvári üzemének bezárása óta folynak a találgatások: vajon ki érkezik a Videoton Holding Rt. tulajdonában lévő csarnokba, illetve az érkező multi átvesz-e embereket az elbocsátott 3700 IBM-dolgozóból. Egy korábbi székesfehérvári sajtótájékoztatón az AlbaMag kérdésére Warvasovszky Tihamér polgármester elmondta: a multi távozása után, december 1-től, hat hónapig tart majd az a folyamat, mely során a gyártelepet kiürítik, a gyártósorokat leszerelik és csak ezután érkezhet új nagyvállalat a Videoton megüresedett csarnokába.

Videoton, Seagate, Maxtor vagy Western Digital?

Széles Gábor, a számítástechnikai cég elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa ugyanakkor a Magyar Hírlap érdeklődésére kijelentette: "Az év végéig lezárulhatnak a tárgyalások az IBM gyártósorainak átvételéről" A lap szerint a legnagyobb merevlemezgyártónak tartott Seagate lehet az egyik nagy esélyes, bár az újság megemlíti a Western Digital-t és a Maxtor-t, mely 2001-ben merevlemezekből összesen 45,1 milliót szállított le.

Széles Gábor most úgy látja: rövidtávon, azaz pár hónap alatt néhány száz munkahely jöhet létre az IBM helyén, de bízik abban, hogy egy-másfél év alatt ugyanannyi embert tudnak majd foglalkoztatni, mint korábban, és fel tudják tölteni a Videoton tulajdonában lévő csarnokokat. Az AlbaMag érdeklődésére azonban Sinkó Ottó, a cég egyik vezérigazgatója határozottan kijelentette: a Videoton legfeljebb száz embert tud foglalkoztatni a novembertől munka nélkül maradó 3700 IT-munkásból.

Élelmiszeripari beruházó érkezik

Warvasovszky Tihamér polgármester egy sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta: új befektető, egy élelmiszeripari világcég érkezik Székesfehérvárra. A tárgyaló fél kérése ugyanakkor, hogy a nevét ne említsék a sajtónak, amíg nincs aláírva a szerződés. Az élelmiszeripari világcég állítólag már érvényes építési engedéllyel is rendelkezik Székesfehérváron. A tervezett beruházás keretében mintegy 30 ezer m2 nagyságú logisztikai és oktatási központ épül a városban, valamint - a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése és a rendezési tervek módosítása után - 5 élelmiszer áruház is nyílik Székesfehérvár területén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?