Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Még nem tudni, hol találnak munkát a multik fehérvári dolgozói

2002.11.21. 13:08
Több mint 300 Philips-dolgozót küldött el székesfehérvári gyárából 2001 és 2002 nyara között az elektronikai cég a szakszervezet szerint. Az IBM gyár bezárása reflektorfénybe vonta a városban működő többi multicég tevékenységét is, sokan újabb elbocsátási hullámtól tartanak, szakértők szerint azonban a multik humánpolitikai szokásai az utóbbi hónapokban mit sem változtak. A dolgozók létszáma a Magyarországra települt multicégeknél a pillanatnyi piaci igények szerint folyamatosan változik, írja az AlbaMag.
A Philips dolgozóinak szakszervezete szerint a Székesfehérvárra települt elektronikai cégnél folyamatos a leépítés, arra azonban mindig "vigyáznak" az üzem humánpolitikusai, hogy a kirúgottak száma egy-egy hullámban ne haladja meg a harminc főt. E fölött ugyanis a tervezett leépítésről írásban kellene értesíteni a megyei Munkaügyi Központot. A Magyar Hírlap által megszólított dolgozók vallják: a cégnél folyamatos a leépítés, s a magasabb összegeket kérő philipses dolgozókat úgy küldik el, hogy eközben több száz kölcsönzött munkaerőt bérel a cég a Jobservice Kft.-től.

Blazsevácz Péter a Philips kommunikációs igazgatója a napilapnak azt mondta: a munkaerő-felvétel és -elbocsátás a termelési igényekhez igazodik. Az AlbaMag érdeklődésére a szakember korábban kijelentette: nem várható a Philipsnél átfogó létszámcsökkentés.

A Philips és a Samsung is segítene

Blazsevácz állításait megerősíti, hogy korábban a Philips Magyarország ügyvezető igazgatója, Manfred Fiedler tárgyalásokat kezdeményezett Székesfehérvár polgármesterével. Az üzletember a gyár bezárásának bejelentése után nem sokkal állítólag "segítő szándékú felajánlást" tett a kialakult helyzet rendezése érdekében. A hírt követően jelentkezett a Munkaügyi Központnál a Samsung Magyarország Rt. is. Mint mondták, a cégnek Pest és Szolnok megyében lenne szüksége "nagyszámú munkaerőre". Az AlbaMag információi szerint az ajánlat érvényes, de arról még nincsenek adatok, hogy pontosan hányan fogadták el a Samsung kínálta lehetőséget.

Csak hónapok múlva jöhet új cég

Az IBM székesfehérvári üzemének bezárása óta folynak a találgatások: vajon ki érkezik a Videoton Holding Rt. tulajdonában lévő csarnokba, illetve az érkező multi átvesz-e embereket az elbocsátott 3700 IBM-dolgozóból. Egy korábbi székesfehérvári sajtótájékoztatón az AlbaMag kérdésére Warvasovszky Tihamér polgármester elmondta: a multi távozása után, december 1-től, hat hónapig tart majd az a folyamat, mely során a gyártelepet kiürítik, a gyártósorokat leszerelik és csak ezután érkezhet új nagyvállalat a Videoton megüresedett csarnokába.

Videoton, Seagate, Maxtor vagy Western Digital?

Széles Gábor, a számítástechnikai cég elnök-vezérigazgatója és többségi tulajdonosa ugyanakkor a Magyar Hírlap érdeklődésére kijelentette: "Az év végéig lezárulhatnak a tárgyalások az IBM gyártósorainak átvételéről" A lap szerint a legnagyobb merevlemezgyártónak tartott Seagate lehet az egyik nagy esélyes, bár az újság megemlíti a Western Digital-t és a Maxtor-t, mely 2001-ben merevlemezekből összesen 45,1 milliót szállított le.

Széles Gábor most úgy látja: rövidtávon, azaz pár hónap alatt néhány száz munkahely jöhet létre az IBM helyén, de bízik abban, hogy egy-másfél év alatt ugyanannyi embert tudnak majd foglalkoztatni, mint korábban, és fel tudják tölteni a Videoton tulajdonában lévő csarnokokat. Az AlbaMag érdeklődésére azonban Sinkó Ottó, a cég egyik vezérigazgatója határozottan kijelentette: a Videoton legfeljebb száz embert tud foglalkoztatni a novembertől munka nélkül maradó 3700 IT-munkásból.

Élelmiszeripari beruházó érkezik

Warvasovszky Tihamér polgármester egy sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta: új befektető, egy élelmiszeripari világcég érkezik Székesfehérvárra. A tárgyaló fél kérése ugyanakkor, hogy a nevét ne említsék a sajtónak, amíg nincs aláírva a szerződés. Az élelmiszeripari világcég állítólag már érvényes építési engedéllyel is rendelkezik Székesfehérváron. A tervezett beruházás keretében mintegy 30 ezer m2 nagyságú logisztikai és oktatási központ épül a városban, valamint - a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése és a rendezési tervek módosítása után - 5 élelmiszer áruház is nyílik Székesfehérvár területén.