Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem bővül az irányított betegellátási rendszer

2005.07.06. 08:42
Nem bővítik tovább jövőre sem az Irányított Betegellátási Rendszert (IBR) - derül ki egy június végén hozott kormányhatározatból. Az eddig modellkísérletként futó program tavaly még abszolút befutónak látszott a Medgyessy-kormány egészségügyireform-terveiben, de a kormányváltást követően jelentősen vesztett népszerűségéből.

Tavaly a rendszerben kétmillió lakos vett részt, ezt az első tervek - a még októberben benyújtott költségvetési tervezet - szerint az idén 5 millióra bővítették volna, végül is csupán 500 ezerrel nőtt az ellátottak száma. A tavasszal bejelentett 21 egészségügyi lépés azonban világossá tette, hogy az IBR-nek mennie kell.

Nem volt hatékony

A legnagyobb vád ellene az volt, hogy bár az országos kiterjesztést tervezték, a modellkísérletként próbaüzemben működő rendszerről nem születtek megfelelő hatástanulmányok, összegzések, illetve azok, amelyek elkészültek, nem bizonyították egyértelműen a rendszer hatékonyságát.

A mostani kormányrendelet elrendeli, hogy január elsejét követően ne történjen további bővítés. Ugyanakkor határoz arról is, hogy készüljön jelentés a tapasztalatokról, elsősorban a háziorvosi prevenciós programokról, a betegútkövetés folyamatossá tételéről, illetve a szűrési és gondozási tevékenységekről.

Prevenció, gondozás, betegútkövetés

Ez megerősíti Schvarz Tibor, a parlament egészségügyi bizottságának elnökének azon korábbi kijelentését, miszerint az IBR pozitívumait - prevenció, gondozás, betegútkövetés - meg kell tartani és 10 millió lakosra kiterjeszteni, ám a rendszer komplex átvételre nem alkalmas.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft