Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az időjárás és a terrorizmus befolyásolta a nyaralást

2005.08.27. 11:27
A terrortámadásokról érkezett beszámolók mellett a szélsőségesen változékony hazai időjárás is befolyásolta kisebb-nagyobb mértékben honfitársaink utazási kedvét. Van, aki szerint az akciók továbbra is jellemzőek a piacra, mások szerint az idén akár pórul is járhatott, aki az olcsóbb last minute utakra számítva az utolsó pillanatra hagyta a foglalást.
Az IBUSZ hagyományos termékei, a körutazások, városlátogatások az idén felértékelődtek, a megnövekedett kereslet miatt pótkapacitásokat kellett beállítani. Ennek oka részben az volt, hogy a fapados légijáratoknak köszönhetően a korábbinál jobb áron tudták értékesíteni ezeket az utakat. A Neckermann főként repülőjegyet, transzfert, szállást és ellátást tartalmazó úgynevezett csomagtúrákat értékesít. A fakultatív programokra a helyszínen lehet befizetni, ezzel a lehetőséggel az utasok élnek is. A társaság újdonságként városlátogatói csomagot is kínált a nyár elején, Párizs, Róma és London úti célokra. Ezek sikeresnek bizonyultak, ezért ősszel folytatják az értékesítést.

Kívánság szerint

A körutazások mellett a Chemol Travelnél egyre népszerűbb az Egyesült Államokból importált megoldás, az úgynevezett fly and drive típusú utazás. Ezek amolyan előkészített utak: az ügyfélnek már konkrét terve van az utazásról, hogy az adott országban mit akar felkeresni, merre akar kirándulni, és ehhez kér szervezési segítséget az irodától. Ez esetben az utazó a maga ura, egyfajta szabadságot kap az utazás során. A másik végletet az all inclusive típusú üdülést preferáló vendégek jelentik. Ők kiválasztanak egy szállodát, majd a teljes ellátást élvezve gyakorlatilag egy helyben töltik a pihenést. A különböző szicíliai vagy éppen portugáliai utazásokra jelentkezők között fiatalok, középkorúak, párok, kisebb csoportok egyaránt megtalálhatók, vagyis korosztály tekintetében nincs kimondott célcsoport.

Komorai Zoltán, az IBUSZ turisztikai igazgatója szerint a külföldi utaknál az idén az előre foglalás volt a nyerő stratégia. Az utaztatók ugyanis nem kötöttek le túlzottan sok felesleges kapacitást, így a meglévőket jó áron, óriási akciók nélkül lehetett értékesíteni, vagyis a mostani nyár példa értékűnek tekinthető az irodák szempontjából. A nagy magyar sláger, a last minute visszaszorult, ám nem mindenhol: Törökország esetében jelenleg ösztönző akciókra van szükség.

A Chemol tapasztalatai szerint is folytatódott az utóbbi években látott trend: a foglalás és az utazás közötti idő tovább zsugorodott. Az emberek később tudják pontosítani a szabadságukat, egyre inkább az a jellemző, hogy a szabadság időpontja előtt beszalad az ügyfél és hirtelen felindulásból választ egy utazást.

Van akció is

A Kartago útjainak nagy része akciók keretében kel el, de ez a társaság véleménye szerint általános jelenség Magyarországon. Az elmúlt évekhez képest általában nem változtak az utazási szokások, de többen jelezték, hogy legközelebb nem az utolsó napokban foglalják majd le az utazást, mert akkor már kisebb a választék. Megfigyelhető, hogy a fiatalok és a nyugdíjasok a rugalmasabb időbeosztásuk révén könnyedén határozzák meg utazásuk időpontját, míg mások, a családosok és a nagyobb baráti társaságok kénytelenek a szabadságolások, iskolai szünet és egymás szabadidejéhez igazodni.

Megváltoztak az utasok igényei, legalábbis az IBUSZ szakembere erről számolt be. Belföldön előtérbe kerültek a magasabb kategóriás, luxus szálláshelyek, egyre vonzóbbak a wellness-szállók, az élményfürdők. Immár külföldön is a magasabb színvonalú szálláshelyeket keresték - ha már apartman, legyen légkondis, medencés. A Kartago és a Neckermann tapasztalatai szerint ugyanakkor a szállások minősége iránti igény nem változott, bár a kényelem továbbra is fontos szempont. A Neckermann illetékese úgy véli: megfigyelhető, hogy a családosok keresik azokat a szállodakomplexumokat, ahol a család minden tagja kellemes körülmények között tudja eltölteni a nyaralását.

Merényletek és terrorizmus

A Neckermann-nál a merényletekről szóló híradások nem éreztették hatásukat a keresletben, és a Kartago Toursnál is csak minimális csökkenést hoztak, de gyorsan visszatért a rendes forgalom. Az itthoni, változékony időjárás ennél erőteljesebb mértékben hatott a keresletre, persze pozitív irányban. Az IBUSZ-nál a magyarországi időjárás változékonysága lemérhető volt a foglalások alakulásánál: ha a meteorológusok rossz időt prognosztizáltak, a külföldi utak iránti kereslet nőtt meg, míg a kánikuláról szóló előrejelzés a belföldi célpontokat tette népszerűbbé. Belföldön egyébként a tavalyinál 15 százalékkal nyaraltak többen az IBUSZ-szal.

Az itthoni, furcsa nyárral ellentétben a Neckermann célországaiban nem volt gond az időjárással, így a cégnél úgy vélik, ez is közrejátszott az utaslétszám növekedésében. Komorai Zoltán szerint nagy kérdés, hogy mit hoz az augusztus 20. után elrajtolt utószezon, a merényletekről, repülőgép-balesetekről szóló hírek után hányan akarják kihasználni a kedvezőbb árakat. A szakember biztos abban, hogy nagy akciókkal rukkolnak elő az utazási irodák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?