Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Már ötezermilliárd fölött az ígéretlicit

2006.02.24. 13:42
Bár az elmúlt hetekben az MSZP is beindult, a Fidesz ígéretei még mindig kétezermilliárddal meghaladják a szocialisták vállalásait. Az MDF a kedvezményesen megszerezhető laptoppal kampányol. Az SZDSZ felelevenítette a megyerendszer megszüntetésének ötletét, de ez inkább megtakarításokat hozna.
Körülbelül 2,8 millió magyarországi dolgozó éves átlagfizetésének - 1,8 millió forintnak - megfelelő, több mint ötezermilliárd forintnyi vállalást tett eddig a négy parlamenti párt - derül ki az Index Ígéretszámlálójából. Az élen változatlanul a Fidesz áll, az ellenzéki párt kétezermilliárddal többet ígért, mint az MSZP, míg a két kisebb párt az ígéretversenyben is lemaradt.

Budapest az új terep

Az ígérethullám Budapestet is elérte az elmúlt hétvégén. A két nagy becslésünk szerint összesen 1700 milliárdot költene a főváros fejlesztésére (a szocialisták 817 milliárdos csomagról beszéltek, a Fidesz terveihez információink szerint nem készültek részletes számítások). A budapesti fejlesztési célok nagyjából lefedik egymást: mindkét nagy párt ígér két új Duna-hidat, négyes metrót, az ötös tervezését. A Fidesz emellett a bevárosi autóforgalmat a föld alá vinné, újra villamost indítana az Erzsébet hídon, míg az MSZP meghosszabbítaná az 1-es és a 3-as villamos nyomvonalát.

Az ellenzéki párt a fővárosi fejlesztési program mellett meghirdette az Új Széchenyi tervet is, amely elsősorban a kis- és középvállalkozók támogatására koncentrálna. Erre a célra, elsősorban kedvezményes hitelek nyújtására, a Fidesz 1500 milliárd forintot fordítana. A pénz kétharmada, 1000 milliárd forint azonban nem a hazai költségvetést terhelné, hanem európai uniós forrásokból származna.

A szocialisták múlt hétvégi kongresszusán Gyurcsány Ferenc az Új Magyarország programot tette közzé, amely tízezermilliárd forintos fejlesztéssel számol. Az a tízezer milliárdos csomag nagyrészt szintén európai uniós forrásokból származna, és a kormányfő szerint egyebek mellett kétszázezer új munkahelyet eredményezne. A több évre szóló program egyes esztendőkre vonatkozó költségvetési kihatásait még megbecsülni is nagyon nehéz lenne, ezért ez az összeg nem is szerepel az Ígéretszámlálóban.

Kis párt, kis ígéret

A két kisebb parlamenti párt változatlanul csínyján bánik a jól hangzó és sokba kerülő ígéretekkel. Számításaink szerint csak néhány milliárdos tétele lenne annak az MDF-es ötletnek, hogy a diákhitelprogramhoz kapcsolódóan kedvezményesen juthassanak laptophoz a felsőoktatásban tanulók.

Az SZDSZ legutóbbi két ígérete az iskolai internet sávszélességének növeléséről és a megyerendszer megszüntetéséről szólt. Előbbi költségei - a pontos műszaki paraméterek ismerete nélkül - kiszámíthatatlanok. A megyei közigazgatási szint eltörlése - a liberálisok programjának visszatérő eleme - az átmeneti időszak egyszeri költségei után akár megtakarítást is hozhatna, bár persze nem tudjuk pontosan, ez a közigazgatás milyen átfogó reformjával járna együtt.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft