Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A szex is az ígéretkampány része

2006.03.17. 10:50
Újabb határkőhöz érkezett a négy parlamenti párt: a kampányban vállalt ígéreteik majdnem elérték az idei költségvetés várható bevételeinek összegét. A központi költségvetés 5975 milliárd forintnyi bevétellel számol, a pártok eddig szavakban 5906 milliárdot költöttek el. Rákapcsolt az MDF, növelte előnyét a Fidesz.
Mostanra gyakorlatilag elköltötték a pártok a központi költségvetés egy éves bevételét - derül ki az Index Ígéretszámlálójából. A négy parlamenti párt a legutóbbi vállalásokkal együtt immár - ha a felső határon számolunk - 5906 milliárd forintot költött el szavakban, ami csak 69 milliárd forinttal kevesebb, mint amenyi a költségvetési törvény szerint a büdzsé idei összes bevétele (a tervezett kiadások 7506 milliárdos összegének elérésére még két hetük van).

Az olcsó óvszertől a minisztériumig

A legújabb ígéretek középpontjában a fogyatékosok és a fiatalok vannak, a szocialisták emellett a szexet is beemelték a kampányba. No nem így, hanem úgy, hogy az MSZP-ifi, a Fiatal Baloldal szeretné elérni: biztonságosabb legyen a szex, ezért síkra szálltak az olcsóbb, fiatalok számára könnyebben elérhető fogamzásgátló szerekért.

Az MDF jóval nagyszabásúbb kampányt kezdett a fiatalokért: miután nemrégiben a felsőoktatási hallgatók laptophoz jutásának megkönnyítését tűzték zászlajukra, most komplex ifjúsági csomaggal álltak elő. Ebben ingyenes nethasználatot ígértek a diákoknak, emellett a Fidesz Új Nemzedék kártyájához hasonló ifjúsági kártya bevezetését, egy új ifjúsági törvény megalkotását vállalják, valamint azt, hogy új létrehoznának egy önálló ifjúsági minisztériumot. A kisebbik ellenzéki párt megteremtené a gyermekvédelmi ombudsman intézményét és harminc százalékkal növelné az ösztöndíjakat.

Elhúzott a Fidesz

A nagyobbik ellenzéki párt ezen a héten elővette a szociálisan érzékeny arcát, és ebbéli lelkesedésében nagyjából 25 milliárd forintot osztott ki szavakban. A fogyatékosok ápolók 10 milliárdot kapnának, akadálymentesítésre számításaink szerint mintegy 6 milliárd költene a párt, amely támogatást ígért a látássérült fiataloknak tanulmányaik elkezdéséhez, több pénzt a mozgássérülteknek gépjárművásárláshoz, míg a halláskárosultaknak ingyenes internetet adna.

A gyerekekre és fiatalokra is gondolt a Fidesz, nekik ingyenes első diákigazolványt, a költségtérítéses hallgatóknak Diákhitel Plusz programot, kedvezőbb diákhitel-feltételeket, a diplomások foglalkoztatásának támogatását, míg a szülőknek húszezer új óvodai férőhelyet ígértek. Szó volt az alanyi jogon járó ingyenes tankönyvről is, de az ezzel kapcsolatos fideszes elképzelés még nem tűnik kimunkáltnak.

Az ellenzéki párt így is mintegy 80 milliárd forinttal fejelte meg az eddigi ígéreteit, így a 3683-3755 milliárdos vállalásukkal megerősítették első helyüket az ígéretlicitben. Az MSZP érdemben nem tett hozzá az eddigi 1420-1425 milliárd forint körüli vállalásához. Az MDF a mostani nagy nekibuzdulással hirtelen elköltött csaknem 70 milliárd forintot, ám még így is szolidan vállal a több párthoz képest (bár tény, hogy az SZDSZ 490 milliárdjában benne van az autópályák építésének költsége is, miközben a liberálisok az adó- és járulékfizetési rendszer átalakításával számításaink szerint még csökkentenék is a deficitet).