Lehel
17 °C
27 °C

Dollármilliókat adnának az Ikarusbusért

2003.08.13. 16:28
Többmillió dollárt ígér az Ikarus Rt. az Ikarusbus Rt.-ért, közölte szerdán Széles Gábor. Az üzletember szerint Székesfehérvár ideális hely a városi buszok gyártására, és biztos abban, hogy idén már nem lesz veszteséges a nagymúltú autóbuszgyár.
Ha a külföldi tulajdonosok elfogadják többmillió dolláros ajánlatunkat, az Ikarus Rt. visszavásárolja a székesfehérvári Ikarusbust - közölte Széles Gábor, az Ikarus Rt. elnöke szerdán. Hétfőn jelentették be, hogy bezárják az eddig 187 embert foglalkoztató Ikarusbus székesfehérvári gyárát, a magyarországi termelést pedig a budapesti Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft. telephelyére koncentrálják.

Ezután melegítette fel Széles Gábor a már többször megtett vételi ajánlatát. Az Ikarus Rt. elnöke, akitől korábban az olasz-francia Iveco-Renault tulajdonban lévő Irisbus vette meg a székesfehérvári buszgyárat, elmondta, hogy akár már szeptemberben létrejöhet a több millió dolláros megállapodás.

Idén már nem lesz veszteséges

"A városi buszok gyártására Székesfehérvár az ideális hely, a meglévő infrastruktúra és termelési tapasztalat miatt. Mind a Budapesti Közlekedési Vállalatra, mind az orosz és kazah megrendelőkre építve, életben lehet tartani a buszgyártást, és azt fokozatosan fel lehet futtatni nyereséges szérianagyságra" - fogalmazott Széles Gábor.

Az Ikarus Rt. ebben az évben várhatóan 18 milliárd forintos árbevételt ér el, s már nem lesz veszteséges - jelentette ki Széles, aki szerint az igazi eredmény az, hogy a cég ledolgozta korábbi, 14 milliárd forintra rúgó adósságállományát.

Az Ikarusbus székesfehérvári gyára bezárásával - mint azt a cégcsoport vezetői hétfőn bejelentették a Fejér Megyei Munkaügyi Központnak - 187 dolgozónak mondanak fel. Az elbocsátásokról augusztus 18-án kezdődnek meg a konzultációk az érdekvédelmi szervezetekkel.

Tavasszal már volt leépítés

A tájékoztatás szerint legkorábban szeptember első felében közölheti a cégvezetés az érintett dolgozókkal, hogy 30 nap múlva kézhez kapják a felmondó levelüket. Az Ikarusbus székesfehérvári gyárában a termelés folyamatos visszaesése miatt már tavasszal 270 munkahelyet szüntettek meg.

A hétfői bejelentés kapcsán az Ikarusbus Rt. - amely az Irisbus száz százalékos tulajdonában áll - azt közölte az MTI-vel, hogy a Fejér megyei Munkaügyi Központ által január 29-én felajánlott 55,6 millió forintot soha nem kapta meg. A közlemény így fogalmaz: "Az Ikarusbus Rt. november 26-án 210 millió forint támogatást kért 448 munkahely megtartásához, 6 havi időtartamra. Tekintettel arra, hogy értékesítési lehetőségeink nem a terveink szerint alakultak, az Ikarusbus Rt. nem látta biztosítottnak tevékenysége folytatását a támogatott időszakot követően és így a felajánlott támogatást nem vette igénybe".