Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Széles Gábor megvenné az Ikarusbust

2003.09.01. 14:49
Megállapodás született a székesfehérvári Ikarusbus vezetősége és a szakszervezet között a gyár bezárásának módjáról. A társaságra közben vevő is akadt. Széles Gábor, az Ikarus Rt. elnöke reméli, két héten belül megállapodás születik az adásvételről.
Az Ikarusbus székesfehérvári gyárának 187 dolgozója nagy valószínűséggel kedden kézhez kapja az elbocsátásról szóló előzetes értesítést; az érdekvédők szerint az általuk javasoltnál kevesebb kedvezménnyel ugyan, de korrekt megállapodást írtak alá hétfőn a cég menedzsmentjével - közölte az érdekvédők képviselője.

Októbertől leépítés

Vass István hozzáfűzte: a leépítés egy ütemben, október elején kezdődik meg. A megállapodás értelmében az Ikarusbus Rt. támogatja annak a tíz dolgozónak a korengedményes nyugdíjba vonulását, akik az elbocsátási procedúra idején töltik be az 57. életévüket.

Továbbá ígéretet tett a cégvezetés arra, hogy egyedi elbírálás alapján döntenek négy, az 57. életévét az idén betöltő munkavállaló korengedményes nyugdíjazása ügyében - közölte a Vasas szakszervezet, a vállalati munkástanács és a dolgozók képviselőiből álló érdekvédői tárgyaló delegáció tagja.

Mint elmondta, a végkielégítéseknél a társaság menedzsmentje a kollektív szerződésben rögzítetteket veszi figyelembe, s a cégnél eltöltött munkaidő alapján 7-9 hónapig terjedő összeget fizet ki az elbocsátottaknak.

Feláll az elhelyezkedést segítő bizottság

Az érdekvédőknek sikerült kiharcolniuk, hogy a nappali tagozaton tanuló diákok szülei egységesen tízezer forint beiskolázási segélyben részesüljenek.

Továbbá megállapodásban rögzítették, hogy azok, akiknek vállalati lakáskölcsönük van, továbbra is részletekben törleszthessék azt, valamint, hogy az érintetteknek ne kelljen visszafizetni a cég által finanszírozott tandíjat, illetve a nyelvórák díját.

Egyetértett a cégvezetés és az érdekvédők delegációja abban, hogy várhatóan már a jövő héten felállítják a munkába helyezést segítő bizottságot, valamint kérik a megyei munkaügyi központtól kihelyezett iroda nyitását - mondta Vass István.

Van már vevő

Az érdekvédők kérdéseire válaszolva az Ikarusbus Rt. vezetői - James Heidt vezérigazgató és Mezei Jánosné humánigazgató - közölték, hogy a székesfehérvári gyárban egyetlen dolgozó sem marad, a gépeket egyelőre leállítják. A székesfehérvári gyár jövőjével kapcsolatban kijelentették, hogy az üzemet eladják, s mint mondták van is rá vevő.

Széles Gábor nagyvállalkozó, az Ikarus Rt. elnöke az MTI-nek megerősítette: fenntartja vételi szándékát a székesfehérvári gyárra, ahol folytatni akarja a buszgyártást. Hozzátette: tájékozódott a piaci helyzetről, s biztos benne, hogy lesz vevő az Ikarus buszokra. Széles Gábor abban bízik, hogy a gyár megvásárlásáról két héten belül sikerül megállapodni az Ikarusbus Rt. menedzsmentjével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?