Emőke
-4 °C
9 °C

Újra Ikarusokat gyárt Széles?

2006.01.16. 08:20
Széles Gábor régi vágya, hogy egykori cége, az Ikarusbus újra autóbuszokat gyártson. A vállalkozó most állítólag visszavásárolja a neves vállalatot.

Székesfehérváron arról beszélnek, hogy Széles visszavásárolja egykori cégét, amely egy 1999-es adásvétel után idővel a Fiat-csoporthoz tartozó Irisbus tulajdonában került, és amelyet Ikarusbus Rt.-re kereszteltek. Jelenleg ez a cég birtokolja az Ikarus márkanevet is. Mivel azonban Széles titoktartási nyilatkozatot írt alá, február elejéig nem sokat lehet tudni az ügyletről. A vállalkozó egyébként hosszú időn keresztül, többször is megpróbálta visszaszerezni az egykori autóbuszgyárat, de a tárgyalások nem hoztak eredményt.

Az Ikarusbus Rt. vezetői 2003 augusztusában jelentették be, hogy bezárják székesfehérvári gyárukat. A magyar piac folyamatos hanyatlása és a külföldi kereslet hiánya - még a cég olyan hagyományos "vadászterületein" is, mint Oroszország - késztették az Ikarusbus-csoportot erre a lépésre, legalábbis akkor ezzel indokolták a döntést. A székesfehérvári gyár az Ikarus márkájú helyközi buszok és autóbuszok hagyományos termékskáláját gyártotta, de a cég rendelésállományának folyamatos visszaesése miatt 2002 tavaszától fokozatosan leépítette dolgozóinak számát, majd 2002 novemberétől felfüggesztette a termelést.

Szélesnek egyébként - pontosabban a hozzá kapcsolódó Műszertechnika Holding Rt.-nek - már jó ideje van egy Hungarian Bus Kft. névre hallgató vállalkozása, amelynek kapcsán szintén többször felvetődött, hogy e cég égisze alatt kezd autóbuszok gyártásába a vállalkozó. Egy időben már arról is hallani lehetett, hogy a Hungarian Bus által készítendő járműveket Nova fantázianévvel hoznák forgalomba.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3200 Ft
2720 Ft