Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Szélesnek még várnia kell az Ikaruszra

2003.10.31. 08:30
Még kedvező döntés esetén is hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ismét Széles Gábor, vagyis az Ikarus Holding Rt. tulajdonába kerüljön a székesfehérvári autóbuszgyártás.
A Napi Gazdaság információsi szerint ugyanis bár az Irisbus vezetőinek tetszett az ajánlat, amelyet Széles tett a székesfehérvári Ikarusbus Rt.-re, az Irisbus tulajdonosának, a FIAT-csoportnak az igazgatósága ez idáig nem tárgyalt arról. Az Ikarusbus Rt. vezetői augusztusban jelentették be, hogy bezárják székesfehérvári gyárukat, és a cég magyarországi termelését a budapesti Ikarus Egyedi Autóbuszgyártó Kft. telephelyére költöztetik át.

A magyar piac folyamatos hanyatlása és a külföldi kereslet hiánya - még a cég olyan hagyományos "vadászterületein" is, mint Oroszország - késztették az Ikarusbus-csoportot erre a lépésre. A székesfehérvári gyár az Ikarus márkájú helyközi buszok és autóbuszok hagyományos termékskáláját gyártotta, ám a cég rendelésállományának folyamatos visszaesése miatt 2002 tavaszától fokozatosan leépítette dolgozóinak számát, majd tavaly novembertől felfüggesztette a termelést.

A cég szerint a korábbi negatív tendencia folytatódott az idén is: a helyközi buszok és autóbuszok magyar piaca 2003-ban eddig soha nem látott mélypontra jutott, az idén várhatóan összesen kevesebb mint kétszáz új autóbuszra lesz vevő.