Vilhelmina
11 °C
28 °C

Csökkenti árait az IKEA

2004.09.01. 08:26
Csökkenti árait a magyar IKEA is, jelentette be a társaság, mely az elmúlt évben húsz százalékkal 26 milliárd forint fölé növelte forgalmát.
A német piacon végrehajtott lépéshez hasonlóan a svéd IKEA lakberendezési lánc magyar áruházaiban az idén átlagosan három százalékkal csökkenti az árakat. Lesznek azonban olyan termékek is, amelyekért 15-50 százalékkal kell majd kevesebbet fizetni. Ez közel 160 terméket érint - jelentette be Cedomir Jankovic, a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója.

Húsz százalékkal, 26 milliárd forint fölé növelte forgalmát a 2003-2004-es pénzügyi évben az IKEA Lakberendezési Kft. A csoporton belül a magyarországi IKEA áruházak érték el a legnagyobb forgalomnövekedést - hangsúlyozta az ügyvezető. Az értékesítési adatok szerint a legtöbbet a különböző ágyakból és matracokból adott el a társaság. Az elmúlt évben mintegy négymillió látogató fordult meg a hazai IKEA áruházakban. Ebből 1,65 millióan vásároltak is, ami 17 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A 11 százalékos piaci részesedésű társaságnak elsősorban magyar beszállítói vannak, ám az utóbbi időben folyamatosan nő a távol-keleti beszállítók száma. A Magyarországon gyártott termékek értéke eléri a 45 millió eurót. A svéd cég első kelet-európai beruházása az Örs vezér téri áruház volt, melynek korszerűsítésére és bővítésére az elmúlt évben 6,5 milliárd forintot költött a társaság.

Az IKEA csoport ma 31 országban összesen 186 áruházzal van jelen. Az elmúlt évben 20 új üzletet nyitottak, és a tervek szerint jövőre újabb hússzal bővítik a láncot. A csoport árbevétele az elmúlt évben 11,3 milliárd euró volt és ennek döntő része, 82 százaléka Európából származott. Az IKEA világszerte 76 ezer alkalmazottat foglalkoztat és ebből 62 ezer dolgozik Európában.