Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyes vázák az IKEA-tól

2007.02.01. 11:16
Az IKEA arra kér minden vásárlót, aki a 18 347 beszállítói számmal ellátott Parodi vagy Apelsin üvegvázát vásárolt, hogy hozza vissza azt a legközelebbi áruházba, ahol visszakapja a teljes vételárat – hívja fel a figyelmet közleményében az áruházlánc. A termékvisszahívás más vázákra nem vonatkozik. Az IKEA hét olyan esetről értesült, amelyek során a Parodi váza alja – minden látható ok nélkül – letört, miközben a vázát felemelték.

Minden esetben a váza alja tört le. Hét vásárló szenvedett vágási sérüléseket, öt esetben kórházi kezelésben kellett őket részesíteni.

Az egyik vagdosós váza
Az egyik vagdosós váza

Vizsgálatok és tesztelések kimutatták, hogy az egyik beszállítótól származó vázák egy részében az anyag belső feszültsége magasabb az előírtnál, ami növelheti a törés kockázatát – közölte az IKEA. Ezért a vázák alja ütés vagy karcolás hatására letörhet és sérülést okozhat. Mivel az üveg belső feszültsége az idő elteltével sem csökken, fokozottan fennáll a törés veszélye.

A Parodi és az Apelsin vázák formája azonos. Mindegyik 70 cm magas és 5 kilogramm súlyú. A váza alsó részének átmérője 15 cm, a felső rész átmérője 23 cm. A Parodi vázák fekete színben (cikkszáma: 20110234), fehér színben (cikkszáma: 50112199) és színtelen üvegből (cikkszáma: 00079545) készültek. Az Apelsin váza borostyán, bíbor és sötétzöld színben került forgalomba (cikkszáma: 60112919). Mindkettő kapható volt Magyarországon is – derül ki a közleményből.

A vázák robusztus, vastag falú üvegből készültek, mégis rendkívül törékenyek. Elkerülendő az esetleges sérüléseket az IKEA arra kéri vásárlóit, hogy amikor visszaviszik a vázát az áruházba, ne a váza alját fogják meg, és lehetőség szerint gondoskodjanak róla, hogy biztonságosan be legyen becsomagolva.