Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Több per is indul az Örs vezér téri IKEA ellen

2002.11.19. 10:02
Az Örs vezér téri IKEA áruház bővítése ellen tiltakozók beperelték az áruházláncot és a zuglói önkormányzatot. A lakók a kerület előző vezetését okolják azért, hogy otthonaik elértéktelenednek az állandó zaj, por és a falakban keletkezett repedések miatt. Egy lakó az áruházon elhelyezett fényreklám miatt külön is pereli az IKEA-t.
A lakók azért nyújtottak be keresetet az áruház ellen, mert az szerintük jogaikat figyelmen kívül hagyva építkezik, közölte az MTI. A kerületet azért perlik, mert engedélyezte az áruház bővítését, és az állandó lakossági tiltakozás ellenére sem tesz semmit a jogsértések megszüntetésére. A lakók úgy vélik, az IKEA felelős azért, hogy már a harmadik épülettömbben keletkeznek repedések a lakásokban.

A lakók bontanának

Az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet a napokban megállapította, hogy a vízszintes repedéseket az építkezés idézte elő. Az IKEA ezt vitatja, és másik szakértői vizsgálatot kezdeményez. A lakók az építkezés leállítását, a házaktól 40 méterre kialakított épületszárny lebontását, kártalanítást szeretnének. Emellett levélben kezdeményezték a kerület új polgármesterénél, hogy azonnal állítsák le a hétvégi építkezéseket.

A polgármester elődjét okolja

Rátonyi Gábor, a kerület új, fideszes polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a kialakult helyzetet megörökölték. Az előző SZDSZ-es polgármester égisze alatt a testületi többség az ellenzék tiltakozása ellenére hozzájárult az IKEA bővítéséhez. Az összes kárért az IKEA felel, a kerület csupán annyit tehet, hogy lehetőségeinek megfelelően védi a lakók érdekeit. Ha kell, közbeavatkozóként beszállnak a cég és a lakók közti perbe.

A kerület nem állíthatja le az építkezést

A polgármester tudatta, hogy jogilag a kerületnek nincs lehetősége az érvényes szerződés alapján zajló építkezés leállítására, illetve a már felépített épületszárny lebontására. Arra sincs hatósági jogköre a polgármesternek, hogy leállítassa a hétvégi építkezéseket, de megvizsgálják, hogy mit tudnak tenni. A polgármester leszögezte, hogy a károkért az IKEA felel, és ismeretei szerint a cég biztosítója kész is tárgyalni ez ügyben a lakókkal.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester hozzátette, az általuk megrendelt szakértői vizsgálat alapján mintegy száz lakásban keletkezett egyenként 30-50 ezer forintos kár. Jövő héten várhatóan háromoldalú megbeszélést tartanak ez ügyben. Megjegyezte azt is, hogy az IKEA már több olyan lépést tett, amely azt jelzi, hogy kész figyelembe venni a lakók felvetéseit.

A fény miatt is perelnek

A Népszabadság értesülései szerint az Örs vezér tere 14. egyik negyedik emeleti lakója keresetet nyújt be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra a téren építkező cég ellen, mert az IKEA az épülő áruházon többméteres, világító feliratot helyezett el, amelynek fénye a lakó szerint elviselhetetlen.

A lakó értékcsökkenés címén perel, de - mint hangsúlyozta - nem a kártérítés érdekli, azt szeretné elérni, hogy a feliratot szereljék máshová. Lakása értékvesztését egyébként négymillió forintra becsüli, ami nagyjából harmincszázalékos csökkenést jelent. Az építkezés ellen szeptember óta tiltakozók szóvivője a lapnak elmondta: az elmúlt hónapokban több magas rangú állami és önkormányzati képviselőnél megpróbálták elérni a bővítés leállítását, eddig hiába. Most a Magyar Köztársaság, az Országgyűlés és a négy parlamenti párt elnökét is tájékoztatják helyzetükről, a közbenjárásukat kérve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!