Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több per is indul az Örs vezér téri IKEA ellen

2002.11.19. 10:02
Az Örs vezér téri IKEA áruház bővítése ellen tiltakozók beperelték az áruházláncot és a zuglói önkormányzatot. A lakók a kerület előző vezetését okolják azért, hogy otthonaik elértéktelenednek az állandó zaj, por és a falakban keletkezett repedések miatt. Egy lakó az áruházon elhelyezett fényreklám miatt külön is pereli az IKEA-t.
A lakók azért nyújtottak be keresetet az áruház ellen, mert az szerintük jogaikat figyelmen kívül hagyva építkezik, közölte az MTI. A kerületet azért perlik, mert engedélyezte az áruház bővítését, és az állandó lakossági tiltakozás ellenére sem tesz semmit a jogsértések megszüntetésére. A lakók úgy vélik, az IKEA felelős azért, hogy már a harmadik épülettömbben keletkeznek repedések a lakásokban.

A lakók bontanának

Az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet a napokban megállapította, hogy a vízszintes repedéseket az építkezés idézte elő. Az IKEA ezt vitatja, és másik szakértői vizsgálatot kezdeményez. A lakók az építkezés leállítását, a házaktól 40 méterre kialakított épületszárny lebontását, kártalanítást szeretnének. Emellett levélben kezdeményezték a kerület új polgármesterénél, hogy azonnal állítsák le a hétvégi építkezéseket.

A polgármester elődjét okolja

Rátonyi Gábor, a kerület új, fideszes polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a kialakult helyzetet megörökölték. Az előző SZDSZ-es polgármester égisze alatt a testületi többség az ellenzék tiltakozása ellenére hozzájárult az IKEA bővítéséhez. Az összes kárért az IKEA felel, a kerület csupán annyit tehet, hogy lehetőségeinek megfelelően védi a lakók érdekeit. Ha kell, közbeavatkozóként beszállnak a cég és a lakók közti perbe.

A kerület nem állíthatja le az építkezést

A polgármester tudatta, hogy jogilag a kerületnek nincs lehetősége az érvényes szerződés alapján zajló építkezés leállítására, illetve a már felépített épületszárny lebontására. Arra sincs hatósági jogköre a polgármesternek, hogy leállítassa a hétvégi építkezéseket, de megvizsgálják, hogy mit tudnak tenni. A polgármester leszögezte, hogy a károkért az IKEA felel, és ismeretei szerint a cég biztosítója kész is tárgyalni ez ügyben a lakókkal.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester hozzátette, az általuk megrendelt szakértői vizsgálat alapján mintegy száz lakásban keletkezett egyenként 30-50 ezer forintos kár. Jövő héten várhatóan háromoldalú megbeszélést tartanak ez ügyben. Megjegyezte azt is, hogy az IKEA már több olyan lépést tett, amely azt jelzi, hogy kész figyelembe venni a lakók felvetéseit.

A fény miatt is perelnek

A Népszabadság értesülései szerint az Örs vezér tere 14. egyik negyedik emeleti lakója keresetet nyújt be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra a téren építkező cég ellen, mert az IKEA az épülő áruházon többméteres, világító feliratot helyezett el, amelynek fénye a lakó szerint elviselhetetlen.

A lakó értékcsökkenés címén perel, de - mint hangsúlyozta - nem a kártérítés érdekli, azt szeretné elérni, hogy a feliratot szereljék máshová. Lakása értékvesztését egyébként négymillió forintra becsüli, ami nagyjából harmincszázalékos csökkenést jelent. Az építkezés ellen szeptember óta tiltakozók szóvivője a lapnak elmondta: az elmúlt hónapokban több magas rangú állami és önkormányzati képviselőnél megpróbálták elérni a bővítés leállítását, eddig hiába. Most a Magyar Köztársaság, az Országgyűlés és a négy parlamenti párt elnökét is tájékoztatják helyzetükről, a közbenjárásukat kérve.