Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Eltűnt az Il Ferro

2007.05.30. 14:48
Szinte biztos, hogy június elején sem jutnak pénzükhöz az Il Ferro ügyfelei. A társaság telefonon nem elérhető, a honlapján azt közölte, hogy a júniusi szemlét is elhalasztják. A cég ellen májusban csalás miatt nyomozás, majd felszámolási eljárás indult. Nyolcezer autós egyre távolabb kerül 300 millió forinttól, de autónként tízezret költhet arra, hogy megszabaduljon a reklámmatricától.

Az Il Ferro ügyfelei várhatóan júniusban sem jutnak hozzá a pénzükhöz. Az autóreklámos cég tulajdonos-ügyvezetője, Körmendi Ákos április elején azt ígérte, a szerződések három hónapos – februártól áprilisig tartó – felfüggesztését követően június 1-5. között megtartják a rendes havi szemlét, és akkortól számítva nyolc napon belül fizetik az autósoknak a májusra járó pénzt. Az Il Ferro honlapján azonban továbbra is az olvasható: "A szemle időpontja halasztás alatt."

Se cég

A céget már telefonon sem lehet utolérni: vidéki ügyfélszolgálataik egy részén – például Székesfehérváron és Kaposváron – már a vonalas telefonok is ki vannak kapcsolva, de ott sem veszik fel azokat – Debrecenben, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben –, ahol még kicsöng. A mobilok többségét szintén kikapcsolták, de a még kicsörgő telefonokon szintén nem lehet senkit elérni.

A cég április elején költözött a XVII. kerületből a XIII. kerületbe, ám a Tatai úti telephelyükön senkit nem találni. Itt volt szétszórva az a több ezer oldalnyi, a szerződött ügyfelek személyes adatait is tartalmazó dokumentum, amelyet a rendőrök május 8-án foglaltak le. A rendőrség már ezt megelőzően megkezdte a cég ellen a nyomozást, csalás megalapozott gyanúja miatt. A társaság pénzügyeit igazságügyi könyvszakértők vizsgálják, a rendőrség tájékoztatása szerint június közepére várható a szakértői jelentés elkészülte.

Tudomásunk szerint azonban kétséges, hogy bizonyítani lehet a rosszhiszeműséget, és ha igen, akkor sem biztos, hogy a csalás vádja megáll. Úgy tudjuk, a szakértők nem tartják kizártnak, hogy hanyag vagy hűtlen kezelés lesz végül a vád, ha bűncselekményre utaló nyomokat találnak a cég pénzügyi kimutatásaiban.

Se pénz

A cég ellen nemcsak nyomozás folyik, hanem felszámolási eljárást is kezdeményeztek ellene. A V-Detty Kft., amely az Il Ferrónak április eleje otthont adó Tatai úti ingatlant bérli, május 7-én jelentette be: az autóreklámos céggel két hónapja kapcsolatban lévő társaságuk egy körülbelül 900 matrica elhelyezéséből adódó nagyjából 7 millió forintos követelés miatt felszámolási eljárás indítását kezdeményezi az Il Ferro ellen.

A május 30-i cégbírósági adatok ugyan még nem árulkodnak arról, hogy az Il Ferro felszámolás alatt állna, ez azonban nem meglepő. A V-Detty ügyvezetője ugyanis május közepén nyújtotta be a Fővárosi Bíróságnak az Il Ferro elleni felszámolási kérelmet, amitől számítva a bíróságnak hatvan napja van, hogy eldöntse: elrendeli-e a felszámolást és kijelöli-e a felszámolóbiztost. Ez alatt a hatvan nap alatt az Il Ferrónak joga van a felszámolási igény elvitatására, amivel – és a nyári bírósági szünettel – őszig húzható a fizetésképtelenség megállapítása.

A V-Detty ötmilliós követelése aprópénz ahhoz képest, amit az Il Ferrótól az autósok várnak. Körmendi Ákos áprilisban elismerte, körülbelül 8000 autósnak mintegy 300 millió forintot kellene kifizetniük júniusban – és azt követően elvileg minden hónapban. Körmendi – aki váltig ragaszkodott ahhoz, hogy a cégük nem piramisjátékot szervezett, és a fizetési nehézségeket az előző tulajdonosok hibái okozták – azt azonban nem árulta el, hogyan szereznek ennyi pénzt. Csak annyit közölt, hogy rengeteg céggel tárgyalnak, és állította: már akkor is voltak megkötött és megkötés előtt álló szerződéseik.

Se konkurencia

Nemcsak az Il Ferro nem fizet: két másik, a szerződő autósoktól magas regisztrációs díjat kérő autóreklámos cég is elhalasztotta május elején a kifizetéseket. A Hírautó Kft., amelynek vezetője februárban még azt mondta, rentábilisan tudnak működni, és amely kreatív igazgatóját, Laskay Pétert rokoni szálak fűzik az Il Ferro egyik korábbi tulajdonosához, május elején azt közölte: kéthetes csúszással fognak fizetni.

A cég néhány nappal ezelőtt az Il Ferróhoz hasonlóan bejelentette: él a szerződésben szereplő lehetőséggel, és három hónapos türelmi idő után fog fizetni. A céget ma már nem sikerült telefonon elérnünk, sem érdi központjában, sem ügyfélszolgálati irodáiban – Pakson és egy budapesi számon – nem vették fel a telefonokat. A honlapjukon továbbra is azt hirdetik – ugyanolyan betűtípussal, hasonló mérettel és színnel, mint az Il Ferro –: "A rémhíresztelésekkel ellentétben a Hírauto Kft. a szerződésben vállalt feltételek szerint fizeti kedves ügyfeleit."

Nem lehet elérni a váci székhelyű Mobil Reklám Hungáriát sem, amelynek ügyfélszolgálati irodáiban május elején még azt közölték: a cég előreláthatólag a hónap közepén fog fizetni. Úgy tudjuk, egyetlen ügyfelük sem kapott pénzt ebben a hónapban.

A csőd is üzlet

Megjelent viszont az első olyan vállalkozás, amely az Il Ferro bukására épít. Egy cég az interneten hirdeti – igaz, csak egy mobiltelefonszámmal – autóreklámmatrica-eltávolító szolgáltatását. A honlap szerint azok hívását várják, akik megelégelték, hogy hónapok óta nem fizet nekik az autóreklámos cég, és el akarják távolítani a matricát.

A honlap szerint az egy-másfél órát igénybe vevő szolgáltatás során először a matricát távolítják el, azt követően a ragasztót. A cég mindezt 10 ezer forintért vállalja. Telefonos érdeklődésünkre azt mondták: eddig az esetek nyolcvan százalékában nem kellett polírozni az autót a beavatkozásuk után.

A cég tanácsot is ad azoknak, akik házilag akarják eltávolítani a matricát. Azt javasolják, ne használjanak se hajszárítót – mert a matrcia ugyan könnyebben lejön, de a ragasztó fent marad –, se benzint, hígítót vagy hasonló szereket, mert az tönkreteheti a fényezést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?