Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Eltűnt az Il Ferro

2007.05.30. 14:48
Szinte biztos, hogy június elején sem jutnak pénzükhöz az Il Ferro ügyfelei. A társaság telefonon nem elérhető, a honlapján azt közölte, hogy a júniusi szemlét is elhalasztják. A cég ellen májusban csalás miatt nyomozás, majd felszámolási eljárás indult. Nyolcezer autós egyre távolabb kerül 300 millió forinttól, de autónként tízezret költhet arra, hogy megszabaduljon a reklámmatricától.

Az Il Ferro ügyfelei várhatóan júniusban sem jutnak hozzá a pénzükhöz. Az autóreklámos cég tulajdonos-ügyvezetője, Körmendi Ákos április elején azt ígérte, a szerződések három hónapos – februártól áprilisig tartó – felfüggesztését követően június 1-5. között megtartják a rendes havi szemlét, és akkortól számítva nyolc napon belül fizetik az autósoknak a májusra járó pénzt. Az Il Ferro honlapján azonban továbbra is az olvasható: "A szemle időpontja halasztás alatt."

Se cég

A céget már telefonon sem lehet utolérni: vidéki ügyfélszolgálataik egy részén – például Székesfehérváron és Kaposváron – már a vonalas telefonok is ki vannak kapcsolva, de ott sem veszik fel azokat – Debrecenben, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben –, ahol még kicsöng. A mobilok többségét szintén kikapcsolták, de a még kicsörgő telefonokon szintén nem lehet senkit elérni.

A cég április elején költözött a XVII. kerületből a XIII. kerületbe, ám a Tatai úti telephelyükön senkit nem találni. Itt volt szétszórva az a több ezer oldalnyi, a szerződött ügyfelek személyes adatait is tartalmazó dokumentum, amelyet a rendőrök május 8-án foglaltak le. A rendőrség már ezt megelőzően megkezdte a cég ellen a nyomozást, csalás megalapozott gyanúja miatt. A társaság pénzügyeit igazságügyi könyvszakértők vizsgálják, a rendőrség tájékoztatása szerint június közepére várható a szakértői jelentés elkészülte.

Tudomásunk szerint azonban kétséges, hogy bizonyítani lehet a rosszhiszeműséget, és ha igen, akkor sem biztos, hogy a csalás vádja megáll. Úgy tudjuk, a szakértők nem tartják kizártnak, hogy hanyag vagy hűtlen kezelés lesz végül a vád, ha bűncselekményre utaló nyomokat találnak a cég pénzügyi kimutatásaiban.

Se pénz

A cég ellen nemcsak nyomozás folyik, hanem felszámolási eljárást is kezdeményeztek ellene. A V-Detty Kft., amely az Il Ferrónak április eleje otthont adó Tatai úti ingatlant bérli, május 7-én jelentette be: az autóreklámos céggel két hónapja kapcsolatban lévő társaságuk egy körülbelül 900 matrica elhelyezéséből adódó nagyjából 7 millió forintos követelés miatt felszámolási eljárás indítását kezdeményezi az Il Ferro ellen.

A május 30-i cégbírósági adatok ugyan még nem árulkodnak arról, hogy az Il Ferro felszámolás alatt állna, ez azonban nem meglepő. A V-Detty ügyvezetője ugyanis május közepén nyújtotta be a Fővárosi Bíróságnak az Il Ferro elleni felszámolási kérelmet, amitől számítva a bíróságnak hatvan napja van, hogy eldöntse: elrendeli-e a felszámolást és kijelöli-e a felszámolóbiztost. Ez alatt a hatvan nap alatt az Il Ferrónak joga van a felszámolási igény elvitatására, amivel – és a nyári bírósági szünettel – őszig húzható a fizetésképtelenség megállapítása.

A V-Detty ötmilliós követelése aprópénz ahhoz képest, amit az Il Ferrótól az autósok várnak. Körmendi Ákos áprilisban elismerte, körülbelül 8000 autósnak mintegy 300 millió forintot kellene kifizetniük júniusban – és azt követően elvileg minden hónapban. Körmendi – aki váltig ragaszkodott ahhoz, hogy a cégük nem piramisjátékot szervezett, és a fizetési nehézségeket az előző tulajdonosok hibái okozták – azt azonban nem árulta el, hogyan szereznek ennyi pénzt. Csak annyit közölt, hogy rengeteg céggel tárgyalnak, és állította: már akkor is voltak megkötött és megkötés előtt álló szerződéseik.

Se konkurencia

Nemcsak az Il Ferro nem fizet: két másik, a szerződő autósoktól magas regisztrációs díjat kérő autóreklámos cég is elhalasztotta május elején a kifizetéseket. A Hírautó Kft., amelynek vezetője februárban még azt mondta, rentábilisan tudnak működni, és amely kreatív igazgatóját, Laskay Pétert rokoni szálak fűzik az Il Ferro egyik korábbi tulajdonosához, május elején azt közölte: kéthetes csúszással fognak fizetni.

A cég néhány nappal ezelőtt az Il Ferróhoz hasonlóan bejelentette: él a szerződésben szereplő lehetőséggel, és három hónapos türelmi idő után fog fizetni. A céget ma már nem sikerült telefonon elérnünk, sem érdi központjában, sem ügyfélszolgálati irodáiban – Pakson és egy budapesi számon – nem vették fel a telefonokat. A honlapjukon továbbra is azt hirdetik – ugyanolyan betűtípussal, hasonló mérettel és színnel, mint az Il Ferro –: "A rémhíresztelésekkel ellentétben a Hírauto Kft. a szerződésben vállalt feltételek szerint fizeti kedves ügyfeleit."

Nem lehet elérni a váci székhelyű Mobil Reklám Hungáriát sem, amelynek ügyfélszolgálati irodáiban május elején még azt közölték: a cég előreláthatólag a hónap közepén fog fizetni. Úgy tudjuk, egyetlen ügyfelük sem kapott pénzt ebben a hónapban.

A csőd is üzlet

Megjelent viszont az első olyan vállalkozás, amely az Il Ferro bukására épít. Egy cég az interneten hirdeti – igaz, csak egy mobiltelefonszámmal – autóreklámmatrica-eltávolító szolgáltatását. A honlap szerint azok hívását várják, akik megelégelték, hogy hónapok óta nem fizet nekik az autóreklámos cég, és el akarják távolítani a matricát.

A honlap szerint az egy-másfél órát igénybe vevő szolgáltatás során először a matricát távolítják el, azt követően a ragasztót. A cég mindezt 10 ezer forintért vállalja. Telefonos érdeklődésünkre azt mondták: eddig az esetek nyolcvan százalékában nem kellett polírozni az autót a beavatkozásuk után.

A cég tanácsot is ad azoknak, akik házilag akarják eltávolítani a matricát. Azt javasolják, ne használjanak se hajszárítót – mert a matrcia ugyan könnyebben lejön, de a ragasztó fent marad –, se benzint, hígítót vagy hasonló szereket, mert az tönkreteheti a fényezést.