Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

150 millió forint megtérülhet az Il Ferro ügyben

2008.05.23. 12:54
Két hónapon belül befejeződhet az Il Ferro ügyben indított nyomozás – remélik a károsultak egy csoportját képviselő ügyvédek. A sikkasztás, csalás és pénzmosás gyanúja miatt indult eljárásban a vámnyomozók lefoglaltak 150 millió forint értékű ingó- és ingatlanvagyont, ez biztosíthatja a kártérítés egy részét is.

Van remény arra, hogy az Il Ferro-ügy károsultjai visszakapják pénzüket – jelentette be a károsultak egy csoportját képviselő két ügyvéd, Bense László Erik és Hunyadfalvi Balázs. Bense László Erik az Indexnek elmondta: a sikkasztás, csalás és pénzmosás miatt indult nyomozás két hónapon belül befejeződhet. Az ügyvéd szerint így az ősszel elindulhat az első fokú bírósági eljárás, melyben polgári jogi igényt kívánnak érvényesíteni.

Bár az ügyvéd még tavaly ősszel egy polgári pert is elindított szerződésszegés miatt, melyben mintegy 90 millió forintos kártérítést követel (kamatokkal és elmaradt haszonnal együtt) az Il Ferro-ügy általa képviselet károsultjainak, most úgy látja, a sértetteknek nagyobb esélye van a büntetőeljárás keretein belül hozzájutni befizetett pénzükhöz. (A büntetőeljárás keretei között csak a szerződéskötéskor befizetett összegek erejéig terjed a kártérítés, így a polgári keresetet is fenntartják.)

A büntetőeljárást azért tartja esélyesebbnek, mert a nyomozást végző vámosok nemrég 150 millió forint értékű ingatlanokból és nagy értékű ingóságokból, autókból álló vagyont foglaltak le. Amennyiben ezt zárolják, a későbbiekben mód nyílhat arra, hogy a vagyontömeg kártérítésre szolgáljon.

Az Il Ferro egy évvel ezelőtt ment csődbe: a cég magánautósokkal kötött szerződést, meghatározott havi díj ellenében a kocsikat felmatricázták. Az ügyfeleknek a szerződéskötéskor százezres nagyságrendű összeget kellett letennie, melyet azonban az ígéret szerint a 2-5 éves szerződési idő alatt többszörsen kaphattak volna vissza. A kifizetések előbb késtek, majd végleg elmaradtak, tavaly nyáron a cég befejezte működését. Azóta több másik hasonló, autós reklámmal foglalkozó cég is bedőlt itthon és külföldön is.