Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újabb csalók vadásznak az Il Ferrós ügyfelekre

2007.06.01. 16:54
Még nehezebb helyzetbe sodorhatják magukat azok a pórul járt ügyfelek, akik az Il Ferro köddé válása után – a cég ellen az első felszámolási eljárás beérkezett a bíróságra – nem tudják fizetni a törlesztést. Élelmes csalók felajánlják ugyanis, hogy megveszik az autót és átvállalják a fennálló hitelt. Ehhez azonban a bank engedélye is kell, és aki erre nem figyel oda, fizetheti tovább a törlesztést, miközben már autója sincs.

A Magyar Rádió úgy értesült, hogy bűnözői csoportok megpróbálják kihasználni az Il Ferro körül kialakult helyzetet, és megpróbálják még egyszer megkopasztani a póruljárt autósokat, olvasható a rádió honlapján. Azokat az újautó-tulajdonosokat keresik meg, akik nem tudnak fizetni, de nem akarják, hogy a hátralék miatt a végrehajtó kopogtasson, ezért minden eszközt megragadnának, hogy kihátráljanak a csapdahelyzetből.

Hitelátvállalás trükkel

A felmatricázott autók tulajdonosainak felajánlják: szerződéssel átvállalják a fennmaradó hitelt az autó fejében. Aki ebbe belemegy, azt hiheti, hogy megoldotta a problémát, pedig csak nagyobb bajba sodorta magát. Ugyanis az ilyen tranzakciókhoz szükség van a bank engedélyére, anélkül érvénytelen a szerződés.

Ez azt jelenti, hogy az autóvásárlást finanszírozó bank továbbra is az eredeti tulajdonostól követeli a pénzt. Aki ráadásul hiába próbálja felkeresni a segítőkész vevőket, hogy korrigálják a hibát, ekkor ugyanis kiderül, hogy a vevők hamis személyi okmányokat használva jutottak hozzá az autóhoz, amelyet gyorsan tovább is adnak, írja a radio.hu.

Szegény ferróst az ág is húzza

Az eltűnt reklámcéggel szerződött autósoknak nemcsak a tisztességtelen ajánlatoktól kell tartaniuk, hanem attól is, hogy az adóhivatal elkezdi vizsgálni az Il Ferrós kifizetéseket.

A társaság több eddigi ügyfele szerint azt közölte, hogy nettóban jár a pénz az autójukon elhelyezett reklámokért, azonban a cég papírjainak eltűnése miatt most az autósoknak kellene igazolniuk, hogy valóban levonták a bruttó összegből az adót és a járulékokat. Információink szerint eddig az APEH még nem vizsgálta az Il Ferrós ügyfeleket, azonban egy átfogó adóvizsgálatnál ez is szemet szúrhat a revizoroknak.

Kérték a felszámolást

Az Il Ferróról egyébként mindinkább múlt időben beszélhetünk. Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetője arról tájékoztatta a közrádiót, hogy május 24-én megérkezett a bírósághoz az első felszámolási kérelem is az Il Ferro Kft. ellen.

Az eljárás elindítását a cég egyik üzleti partnere, a V-Detty Kft. már május elején bejelentette. Az autók felmatricázását végző cég azt közölte: az Il Ferro 7 millió forinttal tartozik nekik. Eközben a nyolcezer autósnak csak májusra 300 millió forinttal tartozik az autósoknak, akik becsléseink szerint regisztrációs díjként 500-700 millió forintot fizettek ki a társaságnak.