Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Karácsony előtt robbant az illatszer-piac

2004.12.21. 14:02
Októberben lassult a magyarországi kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme, ám így is bőven az uniós átlag felett volt. Az illatszerek, könyvek és újságok piaca látványosan nőtt, a ruha- és cipőboltok forgalma viszont csökkent.
A kiskereskedelmi forgalom 2004. októberében kiigazítás nélkül 3,2 százalékkal, naptárhatással kiigazítva 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladási volument - jelentette a KSH. Bár a forgalom növekedési üteme csökkent, bőven meghaladja a 25 EU-tagország átlagosan 1,5 százalékos növekedési ütemét. Az első tíz hónapban mért hazai átlagos bővülés 6,4 százalékos volt, így az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben folyóáron 4235 milliárd forint, ezen belül októberben 473 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma októberben az átlagos növekedési ütemnél lassabban, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 1,7 százalékkal bővült. Az első tíz havi átlagos növekedés 3,1 százalékos volt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, októberben 5,6 százalékkal, az első tíz hónapban 9,4 százalékkal bővült. Ezen belül a leggyorsabban - a kis súlyú használtcikk- és csomagküldő forgalom mellett - az illatszer-kiskereskedelem (októberben 19,4 százalékkal, az az első tíz hónapban 23,4 százalékkal), valamint a könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem (13,5, illetve 9,2 százalékkal) eladásai nőttek.

A gyógyszer-, gyógyászati termék, valamint a bútor-, háztartási cikk, építőanyag kiskereskedelem értékesítésének volumene 5 százalék feletti ütemben nőtt. Mérsékeltebben bővült az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az egyébiparcikk-kiskereskedelem. A textil-, ruházati és lábbeliüzletek forgalmának volumene októberben csökkent (98,4 százalékra), és az első tíz havi forgalom bővülése is ebben az üzletcsoportban volt a legalacsonyabb, 1,6 százalékos. A magyarországi kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene októberben 3,1 százalékkal, az első tíz hónapban 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelemben az októberi növekedés 3,2 százalékos, az első tíz havi 7,6 százalékos, míg a gépjárműüzemanyag-eladásoknál 2,5 százalékos, illetve 3,1 százalékos volt.