Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jár az illetékmentesség az új lakások tulajdonosainak

2005.06.07. 16:16
Nem kell illetéket fizetni új lakások vásárlása után 15 milliós értékhatárig, még a használatbavételi engedély kiadása előtt sem - hangsúlyozta a pénzügyi tárca illetékese. Ha valakire tévesen mégis kiróják az illetéket, a közigazgatási hivatalokhoz fellebbezhet.
Az illetékekről szóló törvény világosan fogalmaz, a használatbavételi engedély kiadása előtt akárhány vásárlója van az ingatlannak, a 15 millió forintos értékhatárig nem kell illetéket fizetnie - mondta az Index kérdésére a Pénzügyminisztérium sajtómunkatársa. A napokban olyan hírek merültek fel, hogy csak abban csak abban az esetben érvényesíthető az illetékkedvezmény, illetve az illetékmentesség új lakások megvásárlásakor (15 millió forintos értékhatárig), ha az adásvételi szerződés megkötésekor már kiadták a használatba vételi engedélyt. A Legfelsőbb Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla Közigazgatási Kollégiumának véleményeként jelent ez meg tavaly év végén.

A kollégiumi állásfoglalás nem kötelező érvényű, a bírósági gyakorlatban azonban átveszik a testület véleményét. Lakásvásárlásoknál azonban az illetéket az illetékhivatal veti ki, ahol az eljárási kérdésekben a minisztérium utasításai az irányadók.

Nem kell fizetni

Az illetéktörvény szerint négymillió forintig két, ezt követően hat százalékos illetéket kell fizetni, egy 14 millió forintos lakás esetében tehát 680 ezer forintos pluszkiadást jelenthet az értelmezés.

A Pénzügyminisztérium lapunknak kifejtette, hogy az illetékről szóló törvény mindenkinek illetékmentességet biztosít, aki a használatbavételi engedély kiadása előtt vásárolta meg a lakását. A választóvonal az engedély kiadása, ugyanis ezt követően csak az első vásárlónak jár az illetékmentesség.

Mivel a törvény egyértelműen fogalmaz, nincs szükség annak pontosítására - véli a pénzügyi tárca. Ha valakivel mégis tévesen fizettetnének illetéket, akkor a megyei közigazgatási hivataloknál meg lehet támadni az erről szóló határozatot. Ahhoz, hogy bíróság elé kerüljön az ügy, hibás döntések sorozatára van szükség.