Viola
-6 °C
-2 °C

Megcsonkított országimázs

2002.03.25. 17:30
Tudta Ön, hogy a kis- és középvállalkozások támogatása a polgárok 19 százaléka szerint egyáltalán nem fontos, és hogy támogatásukat kevesebben tartják nagyon fontosnak, mint a nyugdíjasok és a munkanélküliek támogatását?
Ha csupán az Országimázs Központ "Egyetértünk a jövő támogatásában" című legújabb hirdetését látta, akkor nem is tudhatja. A Magyar Gallup Intézet felmérésének bemutatása során az imázsközpont ugyanis megfeledkezett minden olyan adatról, mely nem támasztja egyértelműen alá a kormány támogatási koncepcióját.

A nemzet akarata és az osztó igazságosság

"Mit kíván ma a magyar nemzet?" - tette fel a kérdést az adatok értelmezéséhez segítséget nyújtó szöveg elején az imázsközpont. A forradalmi pátoszt mellőzve, a rendelkezésre álló anyagi forrásokból milyen társadalmi csoportokat támogatnának tehát az ország polgárai?

A hirdetésben megjelent csonkított ábrából az olvasó csupán annyit tud meg, hogy a családalapítás előtt állók, a két- és többgyermekes családok, a pályakezdők, valamint az egyetemisták és főiskolások támogatását a megkérdezettek döntő többsége nagyon fontosnak tartja, és elenyésző azok aránya, akik egyáltalán nem tartják fontosnak.

Ami kimaradt

A nemzet akaratának engedelmeskedő kormány képén azonban kisebb foltot ejt, hogy az egy- és kétgyermekes családok, valamint a nyugdíjasok támogatását szinte ugyanannyian tekintik nagyon fontosnak, mint a főiskolásokét és egyetemistákét.

Egyes társadalmi csoportok támogatásának fontossága

Továbbá arról sem értesül az előkészített szellemi táplálékkal megelégedő olvasó, hogy a munkanélküliek támogatását jóval többen tartják nagyon fontosnak, mint a kis és középvállalkozók támogatását.

A "nemzet akarata" retorikával így aligha lehetne megtámogatni a Széchenyi tervet, ráadásul igen csúnyán mutatott volna az ábrán, hogy a polgárok 19 százaléka egyáltalán nem tartja fontosnak a kis- és középvállalkozók támogatását.

A kiemelt kormányprogramok hasznosságát szinte senki nem vitatja

Bár a Diákhitelt csupán a megkérdezettek 3, a Széchenyi tervet 1, a lakástámogatásokat 4, a családtámogatásokat pedig 23 százalékuk vette igénybe, a "magyar társadalom túlnyomó többsége össztársadalmi szempontból hasznosnak érzi ezeket a pogramokat" - írja a Gallup.

A családtámogatásokat 54, a lakástámogatásokat 49, a diákhitelt 43, a Széchenyi tervet pedig 38 százalékuk tartja nagyon hasznosnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!