Katalin
-1 °C
3 °C

Nem reagál a kormány az IMF ledorongolására

2003.02.10. 17:40
Hallgatásba burkolózott a pénzügyi tárca, miután a Nemzetközi Valutaalap jelentős költségvetési kiigazítást (a kiadások csökkentését) és bérbefagyasztást javasolt az elszabadult költségvetési hiány miatt.
"A költségvetési helyzet nem túl rózsás" - kommentálta Zsoldos István, a CA IB elemzője az IMF Magyarországról készített összegzését. A pénzügyi tárcának vele ellentétben semmiféle véleménye sem volt, ők ugyanis elzárkóznak a reagálástól. Részletekbe az elemző azért nem ment bele, mert magát a jelentést - amelyet a Világgazdaság ismertetett kivonatosan - még ő sem olvasta. A lap szerint a dokumentum a szokásosnál keményebb hangnemben beszél a rémisztő méretű költségvetési hiányról, melyet a költekező kormányok hoztak össze.

Faragjatok!

Az IMF jelentős kiigazítást, a kiadások lefaragását és a közszférában bevezetendő szimbolikus bérbefagyasztást javasol, mindezt azért, hogy teljesüljön a kabinet terve, a a GDP 4,5 százalékának megfelelő hiány. (Azért szimbolikusat, mert a kormány eleve úgy tervezte, hogy 2003-ban nem emeli a közalkalmazottak fizetését. A köztisztviselőknek viszont betervezték a 20 százalékos emelést.)

Zsoldos szerint biztosan nem fog teljesülni a 4,5 százalék, a CA IB "nem is pesszimista" prognózisa jelenleg 6,2 százalék.

Gavalléros választási év

Az IMF a jelentésben állítólag külön említi a költekező 2002-es költségvetést. A pénzügyi szervezet politikai következtetéseket nem von le, minket viszont érdekelt volna, hogy a mostani hatalmas hiány inkább a leköszönő Fideszes vagy inkább az új szocialista-liberális kormány sara. Zsoldos István úgy látja, hogy "egy évben két választási költségvetés volt", ami mindkét politikai erő felelőssége, ám a mostani kormány hivatalba lépése után megszavazott 50 százalékos közalkalmazotti béremelés az, ami még a 2003-as büdzsét is megterheli.

Eddig semmi

Zsoldos tippje az, hogy a kormány "nem fog semmit csinálni" az IMF jelentésének hatására. Ezt a megérzését eddig minden esetre alátámasztja, hogy a Pénzügyminisztérium többszöri megkeresésünkre kifejezetten elzárkózott attól, hogy a nem hízelgő IMF-véleményt kommentálja.