Lehel
17 °C
27 °C

Csökken a világgazdaság növekedése

2003.08.27. 16:22
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az őszi "Világgazdasági kilátások"-ban minden bizonnyal csökkenti a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit. A nemzetközi pénzintézet szerint vannak jelei a növekedés kezdetének, de még nagyon sok a kockázat.
Az IMF szeptemberben megjelenő őszi előrejelzésében erre az évre átlagosan 3,1 százalékos növekedést jósol a világgazdaságnak a tavasszal jelzett 3,2 százalék helyett, jövőre pedig 4 százalékos növekedés lehetséges - írta a Reuters hírügynökség a számára eljuttatott IMF-előrejelzés-tervezet alapján.

Sok a kockázat

Az Egyesült Államoknak az őszi előrejelzésben is 2,2 százalékos GDP-növekedést becsül az IMF idénre, és 3,6 százalékosat jövőre, csakúgy mint tavasszal, az euróövezet előrejelzését azonban várhatóan 0,7 százalékra rontja a tavaszi 1,1 százalékos becslésről, jövőre pedig 1,9 százalékot valószínűsít az euróövezetnek, a tavasszal becsült 2,3 százalék helyett.

Az esetleg már készülődő világgazdasági fellendülés kockázatai közé sorolja az IMF, hogy nem lehet tudni, miként hat az ipari országokban a beruházásokra hosszabb távon az utóbbi évek tőzsdei lejtmenete, nem tudni, milyen rendetlenséget okozhat még a valutaárfolyamokban a nagy amerikai folyómérleghiány, nem lehet még kiszámítani az ingatlanárak erős növekedésének hatását egyes ipari országokban, nem csökkent a nagyon eladósodott felzárkózó piacú országok sebezhetősége a nemzetközi tőkepiacok finanszírozási körülményeitől, és még külön kockázatok vannak Japánban és valamelyest Németországban is.

Csökken a vezető országok növekedése

Az IMF szerint az amerikai költségvetési hiány az idén eléri a GDP 6,1 százalékát, a szerkezeti eredetű hiány 5,2 százalékos lesz a GDP-hez képest, és jövőre is csak kevés javulás várható. A japán GDP idei növekedésére az IMF ősszel 1,1 százalékot jósol idénre a tavasszal becsült 0,8 százalék helyett, ott azonban a nemzetközi pénzintézet szerint a növekedés jövőre 0,8 százalékra lassul.

Németországnak ősszel valószínűleg nulla növekedést jósolnak idénre az IMF szakértői az áprilisban elképzelt 0,5 százalékos többlet helyett, és 1,5 százalékosat jövőre a tavasszal becsült 1,9 százalék helyett. Az IMF föleleveníti a defláció lehetőségét Németországban, habár szakértői szerint az csupán "enyhének" ígérkezik.