Endre, Elek
17 °C
30 °C

IMF: túl magasak a magyar bérek

2003.09.19. 08:53
Az inflációs nyomás növekedése és a külső versenyképesség lemorzsolódása is a magas bérdinamika számlájára írható, vélik az IMF szakértői.
Az idei 3 százalék után jövőre 3,5 százalékkal bővülhet Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) - vélik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői. Az elemzők szerint ezzel párhuzamosan az átlagos inflációs ráta 4,7 százalékról 5,5 százalékra gyorsul, a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya pedig 5,7 százalékról 5,4 százalékra mérséklődik.

A legmagasabb deficit

Amennyiben az IMF előrejelzése bejön, úgy 2004-ben a közép-európai régióban Magyarországon lesz a legmagasabb a folyó deficit, az infláció szempontjából pedig csak Szlovákia adatánál produkálunk jobbat. A 3,5 százalékos növekedéssel a régióban a középmezőnybe lehetne bejutni. A jelentésből kiderül, hogy a térségben Magyarországon a legmagasabb az eurózónába irányuló export aránya, ennek megfelelően a kivitel visszaesése is a magyar növekedési statisztikán hagyta a legmarkánsabb nyomot az utóbbi két évben. Az IMF jelentése kiemelt helyen foglalkozik a számos szakértő és jegybanki illetékes által korábban már súlyos hibának nevezett nyári sáveltolással, illetve a forint abból adódó leértékelődésével.

A forint leértékelődése rávilágít arra, hogy a monetáris politika egyszerre nem tudja csökkenteni az inflációt és javítani a versenyképességet - fejtik ki a szakértők, akik szerint az inflációs nyomás növekedése és a külső versenyképesség lemorzsolódása a magas bérdinamika következménye, így a bérek növekedésének visszafogása elsődleges feladat. Az inflációs célszámnál alacsonyabb éves bérnövekedésre és a szociális partnerek szorosabb együttműködésére lenne szükség, de fontos a gyors és számottevő fiskális konszolidáció is. Az elemzés szerint a magyar pénzügyi rendszer stabil, de szükség van a kockázatok körültekintő elemzésére.