Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

IMF: túl magasak a magyar bérek

2003.09.19. 08:53
Az inflációs nyomás növekedése és a külső versenyképesség lemorzsolódása is a magas bérdinamika számlájára írható, vélik az IMF szakértői.
Az idei 3 százalék után jövőre 3,5 százalékkal bővülhet Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) - vélik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői. Az elemzők szerint ezzel párhuzamosan az átlagos inflációs ráta 4,7 százalékról 5,5 százalékra gyorsul, a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya pedig 5,7 százalékról 5,4 százalékra mérséklődik.

A legmagasabb deficit

Amennyiben az IMF előrejelzése bejön, úgy 2004-ben a közép-európai régióban Magyarországon lesz a legmagasabb a folyó deficit, az infláció szempontjából pedig csak Szlovákia adatánál produkálunk jobbat. A 3,5 százalékos növekedéssel a régióban a középmezőnybe lehetne bejutni. A jelentésből kiderül, hogy a térségben Magyarországon a legmagasabb az eurózónába irányuló export aránya, ennek megfelelően a kivitel visszaesése is a magyar növekedési statisztikán hagyta a legmarkánsabb nyomot az utóbbi két évben. Az IMF jelentése kiemelt helyen foglalkozik a számos szakértő és jegybanki illetékes által korábban már súlyos hibának nevezett nyári sáveltolással, illetve a forint abból adódó leértékelődésével.

A forint leértékelődése rávilágít arra, hogy a monetáris politika egyszerre nem tudja csökkenteni az inflációt és javítani a versenyképességet - fejtik ki a szakértők, akik szerint az inflációs nyomás növekedése és a külső versenyképesség lemorzsolódása a magas bérdinamika következménye, így a bérek növekedésének visszafogása elsődleges feladat. Az inflációs célszámnál alacsonyabb éves bérnövekedésre és a szociális partnerek szorosabb együttműködésére lenne szükség, de fontos a gyors és számottevő fiskális konszolidáció is. Az elemzés szerint a magyar pénzügyi rendszer stabil, de szükség van a kockázatok körültekintő elemzésére.