Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megszorításokat ajánl az IMF Magyarországnak

2005.03.18. 07:40
Ha nem történik változás a magyar költségvetési politikában, akkor veszélybe kerülhet az euró 2010-es bevezetése, zátonyra fut a konvergenciaprogram - mondta Ashoka Mody, az IMF európai osztályának helyettes vezetője.
Erősíteni kellene a fiskális fegyelmet, a magyar költségvetési előirányzatok az utóbbi években sorra nem teljesültek, és a gazdaságot rendkívül sebezhetővé teszi a költségvetés és a folyó fizetési mérleg együttes hiánya - mondta a hvg.hu-nak Ashoka Mody, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai osztályának helyettes vezetője, aki a szervezet küldöttsége élén március első felében Budapesten tárgyalt a kormány és a jegybank vezető tisztségviselőivel.

Reformok kellenek

Amennyiben nem lesz változás, veszélybe kerülnek a növekedési célok, és nem teljesül az euró 2010-ben tervezett bevezetése sem, azaz zátonyra futhat a konvergenciaprogram. Véleménye szerint a magyar gazdaság egy új, döntő szakaszba lépett. Tárgyalópartnerei szerint ugyanis ismét időszerűvé vált a gazdasági növekedés felgyorsítása, legalább 3-4 százalékos, de talán még gyorsabb gazdasági reálnövekedés kell ahhoz, hogy csökkenjen a munkanélküliség és enyhüljön a szociális feszültség.

Az IMF szerint a magyar költségvetés meglehetősen merev: nagyrészt már el vannak osztva a kiadási tételek, jelentős pénzeket visznek el a különböző jogosultságok. A kormánynak minimális a mozgástere. Mody szerint Magyarországon a költségvetési kiadások lefaragásával nemcsak a büdzsé egyensúlyát lehetne javítani, hanem a közszféra méreteit is csökkenteni lehetne. Bár hosszabb távon az adók mérséklése élénkítően hat egy ország gazdaságára, a magyar gazdaság ezt nem tudja kivárni. Az adóreform hozzon szerkezeti javulást a költségvetésben, ám ne apassza le az állami bevételeket.

Ajánlásaink között szerepel majd, hogy folytatni kellene a költségvetési egyensúly javítását, és egy sor nehéz kérdésben - beleértve az egészségügyi ellátás, az oktatás, a közszolgálat átalakítását, a társadalombiztosítás finanszírozását - megoldást kellene találni. Emellett a büdzsé finanszírozta jogosultságokat vissza kellene venni, a szociális juttatásoknál a rászorultsági elvet kellene jobban érvényesíteni - mondta Mody.