Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Fájdalmas, de szükséges volt a konszolidáció Magyarországon

2007.06.04. 12:44
A fiskális konszolidáció fájdalmas, de szükséges volt, az IMF üdvözli az eddigi intézkedéseket. A Valutaalap szerint ugyanakkor nagyon szoros menetrendet kellene készíteni arról, mely területeken merre megy tovább a kormány. Az IMF olyan szociális államot lát Magyarországon, amelyben nő az egyén felelőssége is, konkrét intézkedésekre azonban nem tesz javaslatot.

A nemzetközi környezet ma nem a szokásos üzletmenettel jellemezhető. Az elmúlt öt évben hihetetlen ütemben növekszik a gazdaság, a kamatok világszerte viszonylag alacsonyak, a magas energiaárak mellett is alacsony az infláció. Ez szokatlan helyzet, amit meg kell ragadni, egy kivételes lehetőség, amit nem szabad veszni hagyni - jelentette ki budapesti tájékoztatóján John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese, hangsúlyozva, a külső feltételek adottak Magyarország számára a reformokhoz. Éppen ennek a globális hangulatnak volt köszönhető az is, hogy a tavalyi nyárig a befektetők tolerálták az egyre rosszabb magyar makrogazdasági mutatókat is, bízva abban, hogy az eurócsatlakozás érdekében hamarosan megtörténnek a szükséges intézkedések.

A tavalyi megingás, a forint gyengülése után mindenki láthatta, ilyen körülmények között a költségvetési kihívások kezelése elsődleges, és természetesen továbbra is az maradt - mondta John Lipsky. A konvergenciaprogram a negatív költségvetési folyamatokat, a hiány növekedését megállította, de a kormány tisztában van vele, hogy ezzel együtt még az idén is elfogadhatatlanul magas deficittel zár a büdzsé - osztotta meg tárgyalásainak tapasztalatait a vezérigazgató-helyettes. Kiemelte: a fiskális konszolidáció eddigi lépései fájdalmasak, de szükségesek voltak, az IMF üdvözöli az eddigi eredményeket. Ugyanakkor akad még tennivaló, most van az a pillanat, amikor menetrend kell, fontos lenne a távlati célok felmérése is.

Sokat költ az állam

A jelenlegi felmérések szerint az újraelosztás mértéke a GDP 50 százaléka körül marad Magyarországon, ami nemzetközi összehasonlításban magas, az IMF 40-45 százalék között látja az elfogadható mértéket. Az átstrukturálás nem lesz könnyű, olyan reformokra van szükség, amelyek új határokat húznak a köz- és magánszféra között, az oktatás, a nyugdíj vagy az egészségügy területén.

Az adócsökkentés érdekében nagy nyomás nehezedik a kormányra, adóreformot az IMF is szükségesnek tart, de óvatosságra int. John Lipsky szerint a reformokat megelőzően szükséges a költségvetés stabilizálása, a csökkentésnek azonban ma éppen az 50 százalék körüli újraelosztási arány is gátat szab. Figyelembe kell venni, hogy a gazdaság kiszámíthatóságot igényel, nem lehet olyan intézkedéseket hozni, amelyek rövid idő után elhibázottnak bizonyulnak. A vezérigazgató-helyettes úgy látja: szükség van az adóalap szélesítésére, többek bevonására az adózásba, a mentességek nagy számának csökkentésére és egyszerűsítésre is. Konkrét tanácsokat az IMF nem ad, de azt jelezte: a munkát terhelő adók csökkentésére egyebek között a fogyasztási adók emelése is jelenthet fedezetet.

Lesznek vesztesek

Konkrét javaslatokat az IMF sem az adóreformot, sem más területeket érintően nem fogalmaz meg, ez a magyar kormány feladata - emelte ki John Lipsky. Szerinte alapvető változások kellenek ahhoz, hogy Magyarország elérje a konvergenciaprogramban említett hosszú távú célokat. A szakértő szerint érthető, hogy a változások miatt van aggodalom, hiszen az átalakulásnak lesznek vesztesei.

Ezzel együtt is elkerülhetetlennek mondta a személyes felelősség növelését az állami szerepvállalás mellett. "Egyéni kezdeményezésre nagyobb teret nyitó szociális államot látok" a jövőben Magyarországon, hangsúlyozta az IMF vezérigazgató-helyettese, szerinte a feladat világos, elkötelezettség kell, mert az elhibázott és az elmulasztott lépéseknek hosszú távú negatív következményi lesznek.