Auguszta
-4 °C
2 °C

A Valutaalap 4,5 százalékos magyar GDP-növekedést jósol

2001.09.26. 14:13
A Nemzetközi Valutaalap mind az idei, mind pedig a következő évre 4,5 százalékos GDP-növekedést jósol Magyarországnak. A pénzintézet fiskális politikánkkal nem igazán elégedett.
Bár a szeptember 11-edikei terrorcselekmények miatt elmaad a Valutalap és a Világbank őszi washingtoni ülésszaka, melyet szeptember 29-30-ára terveztek, az IMF szakértői most is összeállították a pénzintézet Világgazdasági Kilátások (World Economic Outlook) című kiadványát.

A Valutaalap illetékesei korábban jelezték, hogy a sajtóértekezleten a már korábban lezárt szöveghez fontos szóbeli kiegészítéseket kívánnak fűzni a szeptember 11-dikei terrorcselekmények világgazdasági hatásait illetően. Ez azonban vélhetően nem változtat azon a képen, amelyet a kelet-közép-európai térségről rajzolt a szervezet.

A Valutaalap korrigálta a magyar inflációs prognózisát
Az IMF a szerdán közzétett World Economic Outlook-ban 4,5 százalékos inflációt jelzett előre Magyarországon idén. A meglepő adatot csütörtökön korrigálta a szervezet, a helyes prognózisadatok: 2001-re 9,4, 2002-re pedig 6,4 százalékos inflációt várnak.

Az idei inflációt 4,5, a jövő évit 4 százalékra teszi

A pénzintézet szerint a magyar nemzeti össztermék növekedése - az 1999-es 4,5 százalék, majd a tavalyi 5,2 százalék után - 2001-ben és 2002-ben is 4,5 százalékosnak ígérkezik.

A fogyasztói árindex emelkedése az 1999-es 10 százalék, illetve a 2000-es 8,2 százalék után idén 4,5 százalék, jövőre pedig 4 százalék körül várható éves szinten.

A folyófizetési mérleg hiánya, mely tavalyelőtt a GDP 4,3, tavaly pedig 3,6 százalékát tette ki, idén és jövőre egyaránt a nemzeti össztermék 4,8 százaléka lesz.

A régió növekedési bajnokai vagyunk

Az IMF elemzés megállapította: Magyarország - akárcsak Lengyelország - idén nyáron "bizonyos nyomást érzékelt valutaárfolyamán". Magyarországon azonban - ellentétben Lengyelországgal - a gazdasági növekedés "robusztus" maradt.

Lengyelországnak erre az évre csak 2,5 százalékos GDP-bővülést jósol az IMF, Csehországnak 3,3, Szlovákiának pedig 3 százalékot. Magyarországgal egyezően 4,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítenek Szlovéniának 2001-re, de ott jövőre már csak 4 százalékkal kalkulálnak.

Magyarországon ugyanakkor - állapította meg az IMF - a tizenkét havi infláció üteme a legutóbbi időben ismét kétszámjegyű lett. (Az évi átlagos áremelkedési szintre vonatkozó számszerű IMF-előrejelzés ezt nem tükrözi.)

Nem ártana nagyobb fiskális szigor

A Valutaalap szerint a forint árfolyamsávjának kiszélesítése biztosítja a monetáris feltételek szükséges megszorítását, de "szigorúbb fiskális hozzáállással" kellene párosulnia.