Figyelmeztetett és dicsért az IMF

2009.01.13. 18:42
Eddig jó teljesítményt nyújtottunk, de nem dőlhetünk hátra, újabb, lényegében megszorító intézkedésekre van szükség - egyszerre simogatta meg a fejünket a Nemzetközi Valutaalap, és sarkallt újabb intézkedések meghozatalára. Az egyik lehetőség az áfa emelése, de egyelőre semmi nem biztos. Az IMF ugyanakkor egyértelművé tette: a tűzoltás, az idei költségvetési pálya fenntartása mellett strukturális reformokra is szükség van. A forint mindenesetre megnyugodott, az euró ára a napközben elért 285-ös szintről 276-ig esett.

Egyre inkább úgy látom, hogy új intézkedésekre, reformokra, változásokra szükség lesz a következő hónapokban és években - fogalmazott Gyurcsány Ferenc kormányfő azt követően, hogy megbeszélést folytatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójával. Úgy tűnik, hogy a drasztikusan változó külső körülmények miatt a korábbi feltételezéseknél rosszabb feltételek mellett kell megtalálnunk boldogulásunkat; nem szabad megijedni a kihívásoktól, ezért arra fogom ösztönözni a kormányt és a parlamentet, hogy ne habozzon, és keressen új eszközöket, hogy fenntartsa az ország finanszírozását és nagyobb teljesítményre ösztökélje a gazdaságot - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Dominique Strauss-Kahn és Gyurcsány Ferenc

Aggodalommal nézünk a jövő elé, nem rózsásak a világgazdaság 2009-es kilátásai, ezt fogja mutatni az IMF hamarosan megjelenő prognózisa is, amely a korábbinál is szomorúbb pályát vázol fel – erősítette meg Gyurcsány szavait Dominique Strauss-Kahn IMF-vezér. A nemzetközi pénzügyi intézmény első embere is kiemelte, hogy a költségvetési folyamatoknál a magyar kormány valószínűleg figyelembe veszi az új peremfeltételeket, és késznek mutatkozik további lépéseket tenni.

Bár ennél konkrétabb kijelentéseket nem tett a sajtótájékoztatón se Gyurcsány, se Strauss-Kahn, mégis arra utaltak, hogy az idei büdzsé alapjául szolgáló makropályához képest érdemben rosszabb gazdasági feltételek miatt korrigálni kell az államháztartást. Mint tegnap beszámoltunk róla, értesülésünk szerint a tavaly ősszel, a 2009-es büdzsé megalkotásakor gondoltnál számottevően kisebb lehet az infláció és súlyosabb lehet a gazdasági visszaesés. Ezért 200 milliárd forinttal maradhatnak el a bevételek az előirányzottól, veszélyeztetve a hiánycél teljesítését. A kormány pedig a mai megnyilatkozások alapján kész ezt újabb intézkedésekkel semlegesíteni.

Hogy miről lehet pontosan szó, egyelőre nem tudni. Szóba jöhet az adórendszeren belüli átrendezés – az általános adóteher-könnyítést az IMF vezérigazgatója rossznak tartaná –, vagyis például a fogyasztási adók (áfa, jövedéki adó) emelése a munkát terhelő elvonások párhuzamos csökkentésével. Egy ilyen típusú átstruktúrálásra korábban egyébként többször tett utalást a miniszterelnök, igaz, mindezidáig nem lett belőle semmi. Ugyanakkor az IMF korábban megfogalmazott elvárásaiban a kiadáscsökkentésen volt a hangsúly – egy áfaemelés ezzel szemben a bevételi oldalról erősítené a költségvetést.

Ellenzéki reakciók

Megmozgatta a pártokat is az IMF vezérigazgatójának hazánkban tett látogatása is. A Fidesz szerint az elmúlt két hétben világossá vált, hogy a költségvetés lényegében nem létezik, mert olyan téves, rossz és hibás számokra épült, amelyeket az elmúlt időszak megcáfolt - mondta sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a párt alelnöke az MTI tudósítása szerint. Az SZDSZ pedig a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának összehívását kezdeményezte, amelyen meghallgatnák Veres János pénzügyminisztert és Simor András jegybankelnököt "az IMF-hitelkerettel kapcsolatos helyzetről és problémákról."

Az IMF első embere a kormányfő mellett találkozott Veres János pénzügyminiszterrel, Simor András jegybankelnökkel és a pártok képviselőivel. Strauss-Kahn azokat az országokat látogatja sorra, amelyeknek segítséget nyújtott a pénzügyi világválság közepette.

Az állam a kiadások féken tartásának eszközéhez is nyúlhat. Elvi síkon a lehetőségek tárháza széles, hiszen bizonyos minisztériumi kiadási tételek zárolásáról, befagyasztásáról is dönthet a kormány, de akár az európai összevetésben is bőkezű szociális, jóléti rendszer megfaragása mellett is elhatározhatja magát. Hogy pontosan mit takarnak az új intézkedések, néhány hónapon belül derülhet ki.

Nem szabad azonban csupán a tűzoltásra koncentrálni, figyelmeztetett a Valutaalap első embere. Magyarország jövője forog kockán, ezért aztán reformokkal - például a munkaerőpiacot, adórendszert, pénzügyi felügyeletet érintő mélyreható átalakításokkal - fel kell készíteni az országot arra, hogy a válság elmúltával a gazdaság felpörögjön és fenntarthatóvá váljon a költségvetési politika.

Az IMF vezére nemcsak az előttünk álló feladatokról szólt, hanem meg is dicsérte a kormányt az eddigi erőfeszítéseiért. A 2008 év végi költségvetési számok megfelelnek a várakozásnak, a Magyarországnak IMF-forrásból 15 milliárd dolláros pénzügyi mentőövet biztosító, novemberben kötött szerződés megvalósítása eddig a tervek szerint halad – fogalmazott Strauss-Kahn.