Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

IMF: nem elég a Draskovics-csomag

2004.05.26. 08:29
A Nemzetközi Valutaalap szerint az eddigi megszorítások mellett "döntő és konkrét" intézkedésekre van szükség. Más elemzők attól tartanak, hogy a kormány a népszerűséget választja a gazdaság rendbehozatala helyett.
Magyarország gazdasági kilátásainak tartós javulásához elengedhetetlen a makrogazdasági egyensúlyhiányok megfékezése - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésében. A nemzetközi szervezet hazánkban vizsgálódó szakértői szerint a nagy költségvetési és folyó fizetésimérleg-hiány, illetve a folyamatos inflációs nyomás miatt nagy a jelentősége a gazdaságpolitikai hitelesség megerősítésének.

Kockázatok

Az IMF szakértői úgy vélik, a költségvetési kiigazítás kellőképpen ambiciózus, ugyanakkor "döntő és konkrét" intézkedéseket sürgetnek a költségvetési kiigazítás támogatására. Egyben felhívták a figyelmet a 2004. évi deficit-célkitűzési teljesítés elmulasztásának kockázatára. Az igazgatók sürgetik a hatóságokat, hogy gyorsan határozzák meg a kiadáscsökkentési intézkedéseket.

Nincs szükség semmilyen kormányzati beavatkozásra - mondta az MTI-nek és a Reutersnek adott keddi nyilatkozatában Draskovics Tibor pénzügyminiszter, aki örömét fejezte ki, hogy mind a kormányzat, mind a Reutersnek nyilatkozó elemzők, mind pedig a Nemzetközi Valutaalap szakértői hasonlóképpen ítélik meg a magyar gazdaság folyamatait. (A piaci elemzők egyébként 100-150 milliárd forintnyi további kiadáscsökkentéssel tartják elképzelhetőnek a deficitterv teljesülését.)

Reform

Az igazgatók úgy vélik, hogy középtávon a tartós költségvetési kiigazítás biztosításához a kiadások alapvető reformja szükséges. Megjegyezték, hogy - elsősorban a munkaerőt terhelő - magas adóterhek, illetve az állami beruházásokból és az EU-csatlakozásból eredő kiadási oldali nyomásnak való megfelelés miatt a folyó kiadások konszolidációja az elsődleges feladat.

Az Economist Intelligence Unit szintén tegnap megjelent országértékelésében úgy látja, hogy a valószínűleg az idén és jövőre nem teljesülnek a deficittervek. Az intézet szerint az erősebb szerepet játszó politika fél a kiadáscsökkentés miatti népszerűségvesztéstől.