Valér
4 °C
8 °C

Rato távozik az IMF éléről

2007.06.29. 12:03
A Nemzetközi Valutaalap vezetője, Rodrigo de Rato bejelentette, októberi hatállyal lemond. A pozícióért máris megindult a harc: Japán és a fejlődő országok nem európai vezetőt választanának, pedig egy kimondatlan megállapodás szerint az IMF elnökét Európa, a Világbankét Amerika adja.

Októberi hatállyal lemond az IMF vezetője - ezt maga Rodrigo de Rato jelentette be meglepetésszerűen. Saját bevallása szerint személyes okokból távozik. Utódáról máris megindultak a találgatások, és egyáltalán nem biztos, hogy az eddigi szokásoknak megfelelően európait választanak a szervezet élére - írja a Reuters.


Rodrigo de Rato

A Nemzetközi Valutaalap vezetője 1945 óta európai. Hasonlóan ahhoz, hogy a Világbank elnökét az amerikaiak jelölik - ez ugyanis egy háttérmegállapodás a két szervezet, illetve az Egyesült Államok és az európai országok vezetői között. Mindkét szervezetet egyre több kritika éri, hogy nem hagynak elég beleszólást a fejlődő országoknak.

Rato alig néhány nappal Robert Zoellick Világbank-elnöki kinevezése után mondott le. Rodrigo de Rato korábban spanyol pénzügyminiszter volt, 2004-ben nevezték ki az IMF élére.

Utódlása kapcsán sokan azt javasolják, szakítsanak a hagyománnyal. Rato és előde, a jelenlegi német elnök, Horst Koehler korábban még azt javasolta, a következő elnökválasztás legyen nyitott, és a jelöltek képzettsége döntsön. Ratót például a fejlődő országok tiltakozása ellenére választották meg három évvel ezelőtt. Akkor egy másik jelölt is volt a posztra, Mohamed El Erian.

A változást sürgetők attól tartanak, hogy az Egyesült Államok Európa mellé áll, hiszen az európai vezetők is támogatták világbanki vonalon az amerikai Robert Zoellicket. Most a jelöltek között emlegetik a Bank of England vezetőjét, Mervyn Kinget és a francia Jean Lemierre-t, aki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezetője.