Bernát, Felícia
EUR 384,99 Ft
USD 364,03 Ft
8 °C
30 °C

Londoni elemzők szerint elülhet a magyar vihar

2008.10.29. 15:06
Komoly hangulatjavító tényezőnek nevezték londoni feltörekvő piaci elemzők a Magyarország számára szerdán bejelentett, az előzetes citybeli konszenzusnál kétszer nagyobb pénzügyi védőhálót, de hozzátették, hogy a globális környezet továbbra is bizonytalan, és lehetnek még árfolyamkilengések. Londonban ugyanakkor meredeken csökken a magyar nem fizetővé válásra szóló határidős biztosítási ügyletek kockázati ára.

A CMA DataVision londoni hitelpiac-figyelő cégnél szerdán, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank több mint 25 milliárd dolláros pénzügyi védőhálójának bejelentése után azt mondták: a szuverén nem teljesítővé válási kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - gyakorlatilag a törlesztési leállások elleni biztosítások - ára Magyarország esetében azonnal 0,7 százalékponttal 4,00 százalékra zuhant.

Ez azt jelenti, hogy például az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre 400 ezer euróba kerül, a pénzügyi csomag bejelentése előtt közvetlenül kért 470 ezer euró helyett. A CMA DataVision londoni elemzői az MTI-nek elmondták: a magyar CDS-ár igen széles sávban ingadozott az elmúlt hónapban. Szeptember 29-én még 1,71 százalék volt, október közepén már 5 százalék felett járt, csúcspontját október 24-én érte el, 6,05 százalékkal. A szerdai állapot szerint innen azonban kevesebb mint egy hét alatt két teljes százalékponttal szűkült.

Szerda délben az orosz CDS ára az irányadó ötéves lejáratra 9,208 százalék, az ukráné 27,5 százalék volt. A cseh 1,78 százalékra csökkent a keddi 2,05 százalékról, a lengyel 2,038 százalékra 2,47 százalékról. Az alapmércének számító német CDS-ár szerdán 0,33 százalék.

Előbb utóbb előtérbe kerül a kamatemelés

A pénzügyi védőháló várható hatásairól kérdezett londoni elemzők közül Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piac főközgazdásza úgy fogalmazott: ha a csomagnak a finanszírozás mellett része lesz a költségvetési politika további kiigazítása, akkor jó esély van Magyarország helyzetének tartós stabilizálására.

Arra a kérdésre, hogy a csomag bejelentésével véget érhet-e a forint széles kilengésekkel kísért gyengülése, Sueppel ugyanakkor azt mondta, hogy ez "egyelőre inkább remény, semmint reális kilátás", mivel a globális piaci háttér továbbra is igen viharos, és ezt a Magyarországnak összeállított csomag nem szünteti meg. Emellett a piaci szereplők előbb-utóbb azt is meg fogják kérdőjelezni, hogy az Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten végrehajtott, 3 százalékpontos kamatemelése fenntartható-e a gyengülő hazai gazdasági környezetben, tette hozzá az elemző.

Sueppel szerint még a 280 forintos euróárfolyam újbóli elérése is benne van a jelenlegi piaci mozgások lehetséges sávjában. A szakértő szerint a piaci szereplőknek továbbra is lehetnek fenntartásaik a helyzet stabilizálásával kapcsolatban, tekintve, hogy a magyar gazdaság stabilizációját nagyon alacsony növekedéssel jellemzett időszakban kell végrehajtani, és az alacsony növekedés önmagában okozhat pénzügyi kisiklásokat.

Lehet még forintgyengülés

Neil Shearing, a Capital Economics londoni gazdaságelemző intézet közép-európai közgazdásza ugyanakkor azt mondta: nem zárja ki, hogy a forint ismétlődő eladási nyomások alá kerülhet, mert piac továbbra is hajlamos a kilengésekre, de arra nem számít, hogy az árfolyam visszatér a korábbi, 280-285-ös szintekre. Shearing szerint egyelőre túl korai lenne megítélni, hogy a piaci hangulat tartósan javul-e a térség egésze iránt, hiszen még a Balkán, a Baltikum és Törökország is pótlólagos finanszírozásra szorulhat, a magyar gazdaság pedig "recesszió felé tart". Az elemző szerint a magyar jegybanki kamat a gyenge növekedés ellenére jó eséllyel magasan marad még egy ideig. Shearing közölte: 2009 második negyede előtt nem vár kamatcsökkentést Magyarországon.

Szégyen, de jól szerepelt a kormány

A 4cast londoni gazdaságelemző és tanácsadó ház szerdai elemzése szerint annak puszta ténye, hogy Magyarország egyszerre élvezi a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank támogatását, "nagy pluszt" jelent a magyar gazdaság iránti piaci hangulat szempontjából.

A cég szerint úgy tűnik, hogy a válságot sikerült elkerülni, és bár "komoly szégyen", hogy Magyarország ilyen helyzetbe került, a magyar kormány "jól szerepelt a viharban". Sokkal jobban, mint a súlyos gazdaságpolitikai - főleg pénzügypolitikai - hibákat elkövető Izland, a politikailag széttöredezett Ukrajna, vagy Románia, ahol a politikusok még most sem vesznek tudomást a problémákról, pedig azok már "több mint egyértelműek". Romániáról ugyanezt állapította meg a minap a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, amely - az EU-gazdaságok közül egyedüliként - befektetési szint alá, "BB plusz"-ra rontotta a román szuverén hosszú- és rövid lejáratú devizaadósság osztályzatát. Az S&P indoklása szerint a román döntéshozók nem foglalkoznak a halmozódó gazdasági-finanszírozási kockázatokkal, mert a figyelem a közelgő választásokra összpontosul, és ez még tovább szítja az általában is ellenségeskedő, együttműködési készséget nélkülöző politikai hangulatot.

A 4cast szerdai londoni elemzése szerint ugyanakkor Magyarországon is további "komoly diétára" van szükség, a belső és külső adósságszomjat drasztikusan csökkenteni kell, nemcsak egyéves, hanem hosszabb távlatban, tekintve, hogy a hitelpiaci helyzet a belátható jövőben nem tér vissza az amerikai nem elsőrendű - subprime - jelzálogadósság-válság előtti időszak állapotába.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek