Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Lenyomja a húsárakat az amerikai importstop?

2004.01.21. 08:32
Az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) élelmiszer-biztonsági ellenőrző szolgálata (FSIS) levette Magyarországot arról a listáról, amely a húsipari áruk exportőreit tartalmazza. A Napi Gazdaság információi szerint az amerikai intézkedés átmeneti, a hibák kijavításáig tart.
A magyar agrártárca az egyeztetések e hét végi, jövő hét eleji befejezéséig nem ad tájékoztatást az ügyről, azután azonban igen. Az importstopot egy hete arra hivatkozva vezették be, hogy tavaly az amerikai hatóságok ellenőrizték a beviteli engedéllyel rendelkező hét húsüzemet, s ezek egy része nem felelt meg az állat-egészségügyi és élelmiszer-higiéniai elvárásoknak. Az importstop az Egyesült Államokba irányuló, éves szinten 5-6 millió dollár értékű húsexportot érinti, amelyben feldolgozott húsok, főként szalámi és sonka van.

Visszavont importengedély

A kifogások például a kaposvári székhelyű Kométa 99 Kft-t érintették, illetve a Kométa kapcsán volt érzékelhető leginkább, hogy a magyar auditbizonyítvány nem felelt meg a valóságnak. Ennek nyomán a cég szállításait felfüggesztették, sőt a magyar hatóságok intézkedése nyomán még a társaság importengedélyét is visszavonták. Megyfigyelők lehetséges okként említik, hogy az amerikai intézkedés a bővítés előtt álló Európai Unió - a Reuters által tegnap megszellőztetett - hamarosan bevezetendő sertéshúsexport-támogatására jelenthet választ.

A Pick Rt.-nél és a Pápai Hús Rt.-nél nem találtak hiányosságokat - mondta a Napi Gazdaságnak Kovács Tamás, a Pick Rt. igazgatóságának tagja, az Arago Rt. vezérigazgató-helyettese. A Pick nem szállított jelentős húsmennyiséget az Egyesült Államokba, mindössze 50-80 tonnát, ami a 4500 tonnás exportban nem komoly tétel. Az amerikai intézkedés azonban túlnőhet önmagán, mivel a távol-keleti országok - audit rendszerük nem lévén - az USDA vizsgálataira támaszkodnak. Kedvezőtlen esetben tehát visszaeshet a Távol-Keletre irányuló magyar húsexport is, s az áru másutt, például akár itthon keresne magának piacot - vélekedett. Piaci információk alapján a hazai áruházakban mindenekelőtt az intézkedés előtt a tengerentúlra jelentős mennyiségű sonkát szállító Pápai Hús Rt. áruja jelenhet meg.

Olasz sonka, magyar hús

Nagyobb gondot okozhat, hogy egyes hírek szerint az Egyesült Államok megtiltotta - vagy megtilthatja - azon pármai sonkát Amerikába szállító olasz cégek exportját is, amelyek magyar alapanyagból (is) készítik termékeiket, ez ugyanis már jelentősebb húsmennyiséget érintene. Az olasz tilalomra vonatkozó információt egyelőre nem erősítették meg, azt azonban közölték, hogy Magyarországról évente több mint tízezer tonna alapanyagot szállítanak a pármai és a serranói sonkákhoz. Az esetleg belföldön maradó nyersanyag nem éppen az alacsony árak növelésének irányába ható tényező lenne, pedig az agrártárca éppen utóbbi érdekében is hirdette meg exportösztönző támogatásait az EU-csatlakozásig.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft