Mátyás
-6 °C
1 °C

A Molt javasolják az INA vevőjének

2003.07.11. 10:51
Bár a horvát privatizációs tanács csak a jövő héten tárgyalt volna az INA állami olajcégre érkezett privatizációs ajánlatokról, ezt előrehozták péntekre. Az ajánlatok csütörtöki felbontása során ugyanis kiderült: a Molnak 85 millió dollárral, vagyis húsz százalékkal többet ér a horvát vállalat. A horvát privatizátorokat ez meggyőzte: azt javasolják, hogy a kormány a magyar céggel szerződjön.
A horvát privatizációs tanács a hétfőre tervezett ülése helyett már pénteken foglalkozott az INA-eladással. A horvát olajcég 25 százalékára érkezett ajánlatokat csütörtökön bontották fel, ez alapján a Mol mintegy húsz százalékkal, 85 millió dollárral többet kínált, mint vetélytársa, az osztrák OMV.

A privatizációs tanács a Molt javasolja

Ljubo Jurcic, a zágrábi kabinet gazdasági minisztere korábban úgy nyilatkozott, hogy ha jelentős árkülönbségek lesznek az ajánlatok között, akkor az lesz a meghatározó a döntésnél, ki mennyiért venné meg az INÁ-t. A mai Vjesnikben azonban már úgy fogalmaz: a lényegesen kedvezőbb árajánlat még nem jelenti azt, hogy az INA-rész biztosan a Mol tulajdonába kerül, látni kell ugyanis, hogy milyen további feltételeket kínált a magyar cég, tette hozzá.

Ivica Racan kormányfő - és egyben horvát privatizációs tanács elnöke - viszont pénteken a tanács ülését követően kijelentette, hogy a tanács a magyar Molt fogja javasolni a kormánynak az INA-pályázat győzteséül - közölte az MTI. A Mollal röviden tárgyalnak most, megerősítendő, hogy a magyar cégnek nincsenek további kérdései az INA üzletmenetével kapcsolatban, majd utána "a tanács javasolni fogja a kormánynak, hogy a Molt válassza az INA stratégiai partneréül" - mondta a kormányfő Zágrábban pénteken sajtóértekezleten. Megerősítette, hogy a kormány döntése jövő csütörtökön várható.

A Vecernji list című zágrábi újság arra hívja fel a figyelmet: a vevőnek kötelezően el kell fogadnia az INA öt évre szóló, stratégiai és pénzügyi fejlesztési tervét, amelyet a későbbiekben legfeljebb tíz százalékban módosíthatnak.

A kabinet csütörtökön dönt

A privatizációs tanács pénteki ülése után a jövő héten még mindkét vevőjelölttel tárgyalnak Zágrábban, majd a jövő csütörtöki kormányülésen születik meg a kabinet végleges döntése a privatizációról - olvasható a www.vjesnik.hr honlapon, a kormányhoz közelálló Vjesnik című napilap internetes oldalán.

A jövő héten az INÁ-ra komolyan pályázó két cég megismerheti az eladó cég eddig titkos dokumentumait is, ám a horvátok szerint az nagy meglepetést nem okozhat, hiszen az okmányok 95 százalékát már eddig is ismerték. A harmadik pályázó, az orosz Rosznyeft azért lépett vissza, mert az INA egynegyede helyett annak 51 százalékát akarta megvenni - közölte Jurcic.

Fél éven belül tőzsdére kerül a horvát cég

A privatizációs törvény értelmében a horvát kormány hat hónap múlva, valamikor az év végén tőzsdére viszi az INA további 15 százalékát. Ezt követően, további egy hónappal később pedig a cég hét százalékát a vállalat dolgozóinak kínálja fel - írja a Vjesnik. A kormányközeli lap arra is figyelmeztet, hogy az INA ominózus 15 százalékának tőzsdére vitelekor a horvát kormány beleegyezése nélkül senki, így a stratégiai partner sem vásárolhat tíz százaléknál többet.

A Mol delegálná a pénzügyi igazgatót

A horvátok szigorúan megszabják a menedzsment összetételét is. Az igazgatótanácsnak hét tagja lesz, ebből ötöt Zágráb delegál, kettőt pedig a vásárló. Igaz, némi enyhítésnek mondható, hogy a stratégiai döntések meghozatalához hat szavazatra lesz szükség. Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója a Napi Online-nak úgy nyilakozott: a Mol két posztot szerezhet az INA héttagú menedzsmentjében - ezen belül a pénzügyi igazgatóét - és két felügyelőbizottsági tagot adhat.